Zemljište je obnovljiv resurs ako njime znamo da gazdujemo

Zemljište je obnovljiv resurs ako njime znamo da gazdujemo

U želji da ispratimo zahteve modernog tržišta, često zanemarujemo potrebe prirode koja je primarni resurs ga bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom. Gubitak organske materije odnosno humusa u zemljištu jedan je od većih problema tla s kojim se moramo uhvatiti u koštac, ističe Mirijana Zdravković, agrohemičar sa Instituta za zemljište.

 

Plodnost zemljišta - © Pixabay

Organska materija je nešto što se jako dugo stvara u zemljištu. Potrebno je čak nekoliko hiljada godina, kako bi se ona stvorila, kaže Mirjana.

„Kada se na neko devičansko zemljište zaseje neka druga kultura tada se već izgubio procenat organske materije. Međutim, ako se tim zemljištem pravilno gazduje taj nivo se zadržava na nekom optimalnom nivou“, kaže nam agrohemičar Mirjana Zdravković.

Ona ističe nekoliko faktora koji direktno utiču na smanjenje humusa u zemljištu.

Faktori gubitka humusa:

1. Žetveni ostataci

Nedovoljno unošenje „sveže“ materije u zemljište. Ova materija se inače unosi tako što se žetveni ostaci na njivama zaoravaju, a nikako spaljuju. Ti žetveni ostaci koji se zaoravaju služe kao gorivo za spontano obnavljanje organske materije.

Zaoravanjem se biljni ostaci uključuju u proces kruženja organske materije u zemljištu. Spaljivanje žetvenih ostataka je potpuno pogrešan korak poljoprivrednih porizvođača koji žele da se na lakši način reše ovih ostataka. Ovaj korak ih može koštati upravo smanjenja organske materije u zemljištu.


Plodnost zemljišta - © Pixabay

2. Stajsko đubrivo

Upotreba stajnjaka ključna je za plodnost zemljišta. Organska materija se takođe obnavlja unošenjem i stajskog đubriva. Stajnjak pozitivno utiče na zemljište i oplemenjuje ga. S obzirom na smanjenje stočnog fonda i na to što su farme odovojene od kombinata. Posebno se proda farma, a posebno zemljište. Sada se stvara taj problem da taj stajnjak više nema svoj prirodni put da se iznese na zemljište.

3. Nepravilna obrada

Treća stvar koja utiče na gubitak humusa u zemljištu je nepravilna obrada zemljišta. Mnogi poljoprivredni proizvođači, zemljišta koja se nalaze na nagibima, oru po dužini. Pravilna obrada zemljišta podrazumeva oranje po izohipsama, a ne po dužini, što većina naših poljoprivrednika ne uvažava.


Veliki problem se stvara kada dođe do velikih padavina, tada dolazi do ispiranja tog plodnog humusnog akumulativnog sloja koji se u većini slučajeva nalazi na dubini od 20 do 25 cm.

 


Sagovornik: agrohemičar Mirijana Zdravković, Institut za zemljište

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica