Zbog niske cene pšenice ratari odustaju od hlebnog zrna

Zbog niske cene pšenice ratari odustaju od hlebnog zrna

Niska otkupna cena ovogodišnjeg roda ovih dana ne muči samo malinare. Ratari takođe nisu zadovoljni ponuđenom cenom pšenice i tvrde da ne mogu da pronađu računicu za svoj rad i ulaganja. Zato smo odlučili da na ovu temu porazgovaramo sa troje sagovornika, koji ovu temu posmatraju iz 3 različita ugla: ratara, zadrugara i otkupljivača.

Pšenica - ©Pixabay 

Naše sagovornike Jovicu Jakšića, predsednika Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije, Vukosava Sakovića, direktora udruženja za unapređenje proizvodnje i izvoza žitarica i uljarica „Žita Srbije“ i Petra Radića, iz Zadružnog saveza Vojvodine, upitali smo da nam prokomentarišu trenutna dešavanja na tržištu pšenice. Svako nam je iz svog ugla rekao da li je uopšte realno da se ovogodišnja cena hlebnog zrna iole promeni, ko bi na nju mogao da utiče i na koji način.

Cena maline duplo niža od očekivane – malinari ne odustaju od protesta

Dok gospodin Saković ističe da su prilikom određivanja cene pšenice u Srbiji presudna dešavanja na svetskom tržištu te kulture, Jovica Jakšić najavljuje proteste poljoprivrednika ukoliko se ne postigne bolja otkupna cena, koja će proizvođačima pokriti troškove ulaganja i omogućiti im da žive od njihovog rada.

Detaljnije o ovoj temi poslušajte u telefonskom razgovoru sa svakim od troje pomenutih sagovornika.

Sagovornici:
Jovica Jakšić, predsednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije
Vukosav Saković, Žita Srbije
Petar Radić, Zadružni savez Vojvodine

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica