Zašto je važna razgradnja žetvenih ostataka?

Zašto je važna razgradnja žetvenih ostataka?

Na poljima gde se gaje različiti usevi, a u cilju proizvodnje hrane za ljude, ostaju značajne količine žetvenih ostataka. Oni imaju pored visokog udela organske materije i deo mineralnih materija koje sadrže biogene elemente u različitim količinama. Saznajte kako da ubrzate proces razgradnje žetvenih ostataka i tako oplemenite zemljište.

U Vojvodini na poljima godišnje ostaje preko 4.000.000 tona žetvenih ostataka što može biti ogroman potencijal za popravku strukture i plodnosti zemljišta. Žetveni ostaci poput slame, kukuruzovine, lišća šećerne repe i drugo, se mogu neposredno zaorati uz poštovanje određenih pravila. Predstavnici kompanije Biofor System objasnili su nam koliki je značaj žetvenih ostataka i zbog čega je važan trenutak razgradnje ovih ostataka.

Nerazgrađeni žetveni ostaci u zemljištu nemaju nikakvu funkciju. Međutim, primenom preparata BIOplug koji ubrzava proces razgradnje ovih ostataka onda nastaje organska materija – humus.

Ako žetveni ostaci ostanu na njivi oni će u jednom trenutku početi da se raspadaju sami. Ali ako se to desi u trenutku kada se i biljka razvija, onda će oni trošiti mnogo više azota koji je biljkama u tom trenutku poreban. A ako je azot već oslobođen iz žetvenih ostataka biljka može slobodno da ga koristi. Na taj način se odmah vidi razlika između zemljišta koje je tretirano preparatom BIOplug u odnosu na ono gde su žetveni ostaci samo zaorani.

Dovoljna količina organske materije u zemljištu omogućiće biljakama da bolje rastu, razvijaju se i daju maksimalne prinose. Samo zaoravanje žetvenih ostataka bez primene BIOpluga dovodi do zbijenosti zemljišta. Dok zbijeno zemljište  otežava biljkama da puste korenje i zato biljka stagnira jer troši mnogo više energije.

BIOPLUG je mikrobiološki preparat za tretman žetvenih ostataka. Sadrži žive mikroorganizmi prirodno “zadužene” za razgradnju organske materije. Primenom BIOPLUG-a ubrzavamo i usmeravamo procese transformacije žetvenih ostataka do formiranja humusa. Na ovaj način primena BIOPLUG-a nadoknađuje nedostatak stajnjaka na našim njivama.

Sagovornik: dipl. inž. Bogdan Žigić, Biofor System


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica