Zaštitom useva do stabilnih prinosa

Zaštitom useva do stabilnih prinosa

Pred nama je nova proizvodna godina, temperature se polako stabilizuju, a vlage ima dovoljno, što su dva osnovna preduslova za početak setve jarih kultura, kao što su kukuruz, suncokret i soja. Važno je da ratari seju na dobro pripremljenoj zemlji i da se zaštite od korova, kako bi prinosi bili veći.

U severnoj Bačkoj u subotičkom ataru u prethodnom periodu bio je veoma otežan ulazak ratara u njive usled velike količine padavina.

„Najavljene vremenske prilike daju šansu ratarima da polako uđu u svoje parcele i da krenu predsetvenu pripremu. I ove godine većina parcela sa jarim usevima biće posejana u optimalnom roku, potrebno je da zemljište bude dobro pripremljeno i da nema korova koji utiču na smanjenje prinosa“, objasnio je diplomirani inženjer Milan Kondić.

Korov je posebno važno eliminisati u početnim fazama razvoja biljaka jer “krade” vodu i hranljive materije. U godinama kada ima ovoliko vlage neophodna je upotreba herbicida. Posle setve, a pre nicanja, Galenika-Fitofarmacija preporučuje upotrebu kombinacije REZON-a WG i BASAR-a za čiste parcele pod kukuruzom.

 

Zaštita useva © Galenika Fitofarmacija

 

REZON u ovoj kombinaciji služi za suzbijanje širokolisnih korova u usevu kukuruza, kao što su ambrozija, tatula, pepeljuga i mnogi drugi i koristi se u dozi od 2l po hektaru. Dok herbicid BASAR služi za suzbijanje uskolisnih korova, kao što je divlji sirak iz semena ili muharike. Koristi se u dozi  1,4-1,5 l po hektaru“, rekao je Kondić.

Herbicid BASAR je registrovan u zemljama Evropske Unije što je samo još jedan od dokaza njegovih kvaliteta. Uskoro nas očekuje i setva soje koja je takođe veoma osetljiva na prisustvo korova u početnim fazama razvoja.

„Da ne bi došlo do smanjenja prinosa i kasnije poteškoća u toku žetve, veoma je važno pravovremeno suzbiti korove. Galenika-Fitofarmacija predlaže kombinaciju BASAR-a i VELTON WG“, kaže Milan Kondić.

VELTON WG se u ovoj kombinaciji koristi za suzbijanje širokolisnih korova u fazi klijanja i nicanja, a pokazao se odlično. Doza primene je od 350-400 g po hektaru. Doza primene preparata BASAR u ovom slučaju je 1,4 l/ha.

Ovo je kombinacija preparata za sigurnu zaštitu soje

Za zaštitu suncokreta od korova, Galenika-Fitofarmacija preporučuje upotrebu herbicida REZON WG zajedno sa BASAR-om. U ovom slučaju BASAR se koristi u dozi 1-1,2 l/ha, a REZON u dozi od 1,5 l/ha.

Sagovornik:

Diplomirani inženjer Milan Kondić, Galenika-Fitofarmacija

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

.