Zaštita kukuruza: Veće količine kiše pogoduju biljakama, ali i širenju korova

Zaštita kukuruza: Veće količine kiše pogoduju biljakama, ali i širenju korova

U poslednjih nekoliko nedelja česta je pojava kiša u našim krajevima. Veća količina padavina na našim parcelama pogodovaće razvoju biljaka, ali isto tako i širenju i umnožavanju korova. Zato je sada vreme da odreagujemo i zaštitimo kukuruz ali i druge useve.

Preparat TALISMAN koristi se za suzbijanje uskolisnih korova u usevu kukuruza. Uspešno suzbija jendogodišnje i višegodišnje uskolisne korove. U usevu kukurza primenjuje se u dozi od 1,25 l/ha i to od drugog do sedmog lista ove ratarske kulture. uspešno deluje na korove kao što su muharka, divlji sirak iz semena i rizoma i korovsko proso. Ovaj preparat se lako nanosi i brzo usvaja, a što je najbitnije brzo dolazi do podzemnih delova biljaka, odnosno do rizoma. Na taj način vrlo brzo uništava sve korovske vrste.

Preparat PLAMEN koristi se uz preprat TALISMAN za suzbijanje širokolisnih korova koji se na njivi javljaju paralelno sa uskolisnim. Ovaj preprart takođe rešava proleme jednogodišnjih i višegodišnjih korova.  dakle ukoliko na parceli imate problema sa korovima kao što su pepeljuga, ambrozija, štir, abutilon, mlečiku, poponac ili palamidu, preparat PLAMEN u dozi od 0,5 do 0,7 l/ha ih uspešno rešava. 

Suzbijanje korova u kukuruzu - © Galenika Fitofarmacija 

Za proizvođače koji vole da tempiraju vreme primene herbicida u cilju suzbijanja širokolisnih korova kompanija Galenika Fitofarmacija preporučuje i preparat SKAUT. Primenjuje se u dozi od 0,25 l/ha i veoma je fleksibilan kad je reč o vremenu primene. Utiče na porast dominantnih korovskih vrsta kao što su kereće grožđe, ambrozija i štir. 

Ako pomenute herbicide primenjujete u stresnim uslovima ova kompanija predalaže dodavanje preparata ACTIVEG u dozi 2-3 l/ha. Ovaj preparat povećava snagu biljke i povećava njenu otpornost na stresne uslove u kojima se nalazi.

Proizvođači su veoma zadovoljni kombniacijom Talisman i Plamen. Poljoprivrednik Željko Stanojević iz Sibaša ističe da je sada to jedina koju koriste u borbi protiv uskolisnih i širokolisnih korova i koja se pokazala najboljom. Ne samo da su zadovoljni kvalietom već i povoljnom cenom. 

Sagovornik: dipl. Inž. Miloš Nešković
Željko Stanojević iz Sibaša

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica