Zablude: Za setvu kukuruza nije bitna vlažnost zemljišta

Zablude: Za setvu kukuruza nije bitna vlažnost zemljišta

Setva kukuruza u proleće za mnoge ratare je najvažnija obaveza u proizvodnji. I dok svi gledaju da sve obave kako treba, neki od nas ne razmišljaju puno o stvarima za koje se na kraju ispostavi da su od velike važnosti. Tako je i sa stepenom vlažnosti zemljišta u koju se seje ova ratarska kultura.

 

Zabluda:

O vlažnosti zemljišta prilikom setve kukurza skoro i da ne razmišljamo. Verujemo da ukoliko je temperatura vazduha odgovarajuća o zemljištu ne treba brinuti. Ipak setva kukuruza u previše vlažnu zemlju je najčešća greška koju ratari mogu da naprave u našem regionu. Ponekad se dešava da usled nepovoljnih vremenskih uslova poljoprivrednici nemaju drugu opciju nego da ovu ratarsku kulturu poseju u zemljište koje nema optimalnu vlažnost. Ipak moraju da znaju da u tom slučaju to može biti veoma pogubno po sam rod i prinos.

Istina:

Naime glavni problem sa setvom kukuruza na suviše vlažnom tlu javlja se kada se oko semena formira zbijen sloj. To može ograničiti razvoj korena, a kasnije i same biljke. Takođe, seme posejano u hladnu i vlažnu zemlju, dugo bubri, klija i niče otežano. Ponik je veoma slab i vrlo brzo oboli. Ako je nakon setve još palo dosta kiše i na njivi se stvori pokorica ili vodolež, to seme je osuđeno na propast. Vlaga zemljišta treba da bude od 45 do 65 PVK. To bi značilo, da od zemlje možete da napravite grudvu a da se ona ne zalepi za ruku i kada je pustimo da se odmah ne raspadne.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica