Uvek visoki i stabilni prinosi kukuruza sa DUO SYSTEM-om

Uvek visoki i stabilni prinosi kukuruza sa DUO SYSTEM-om

Tehnologija proizvodnje kukuruza u kojoj se seju specijalni hibridi koji u svom nazivu imaju DUO jer oni poseduju genetsku otpornost na aktivnu materiju cikloksidim koja se nalazi jedino u BASF-om preparatu Focus Ultra. Ova tehnologija je jedino pravo rešenje za parcele na kojima je glavni problem rezistentni divlji sirak, takođe jedino sa ovim preparatom može uspešno da se reši problem zubače i pirevine.

Problem rezistentnog divljeg sirka je svake godine sve veći i veći i širi se po celoj Srbiji. Profesor Goran Malidža je do sada detektovao oko 100.000 ha zaraženih rezistentnim sirkom.

Kompanija Caussade je prva strana semenska kompanija koje je proizvodne godine 2019. godine ponudila poljoprivrednim proizvođačima u Srbiji 2 hibrida Trilogi DUO FAO 380 i Pincki DUO FAO 430. Pod ovim hibridima je posejano blizu 3.000 ha.

Glavna karakteristika ovih hibrida su stabilan i siguran prinos kukuruza. Caussad-ovi selekcioneri su uslišili potrebe poljoprivrednih proizvođaca i napravili hibride sa visokim i stabilnim prinosom u svim proizvodnim uslovima.

polovni traktor - © Agromedia

Šta je Duo Sistem” tehnologija?

„Caussade je jedna od prvih kompanija koja je omogućila proizvođačima da poseju Duo hibride, koji se nalaze u „Duo Sistemu“. U našem portfoliju trenutno se nalaze 2 takva hibrida: Trilogi duo FAO 380, Pincki duo FAO 430. Ono što je zajednička osobina ova 2 hibrida je ta, što su tolerantni prema preparatu Fokus Ultra i zajedno čine idealnu kombinaciju. Zapravo, jedinu uspešnu kombinaciju na parcelama, na kojima problem pravi sirak, pogotovo ako postane rezistentan“, kaže Nikola Lukin, menadžer prodaje i marketinga Caussade Semences.

Prema njegovim rečima, ovo je takođe idealna kombinacija za parcele gde je prisutna zubača i pirevina jer će obezbediti uspešnu proizvodnju, čiste njive, stabilan i visok prinos kukuruza.


Kolika je zastupljenost Caussade Duo hibrida kukuruza u Srbiji?

„Ove godine Caussade je uspela da plasira nepunih 9.000 vreća ovih hibrida na tržište Srbije, što znači da je oko 3.000 hektara posejano pod našim Duo hibridima“, navodi Nikola.

Prinosi se od regiona do regiona kreću od 8 do 11 tona po hektaru u prvom otkosu, a proizvođači su se opredelili da ih seju na državnim zemljama gde imaju probleme sa korovima i gde agrotehnika nije baš najbolja.


Uvek visoki i stabilni prinosi kikuruza sa DUO SYSTEM-om - © Agromedia

Koja je glavna odlika „Duo Sistema”?


„Razlika u Duo Sistemu i normalnom kukuruzu je da nam njive ostaju sigurne, čiste, da su proizvodi sačuvani i da je rezultat roda siguran kada nas Duo Sistem zaštiti od korova”, kaže Branko Gajić, proizvođač iz Vladimirovca.

Koliki prinos očekujete?

„Ja se nadam da će biti 9-10 tona po hektaru, neki su već skidali i kažu da su imali po jutru od 5,200 do 5,600 kilograma”, kaže Branko.

Zašto ste se odluči da gajite „Duo Sistem” hibride?

„Kao i svaki poljoprivredni proizvođač prvenstveno iz ekonomskih razloga. Cena hibrida je dosta povoljna, a u kombinaciji sa zaštitnim sredstvima još povoljnija. Mislim da je dobra ideja proizvođača semena da proizvede hibride sa nekih 10 tona prinosa, a da ostavi čistu njivu i siguran prinos”, navodi Dragan Stojšin, proizvođač iz Ilandže.

Uvek visoki i stabilni prinosi kikuruza sa DUO SYSTEM-om - © Agromedia

Koje su prednosti Duo hibrida?

„Ove godine sam sejao na 5 jutara. Prinos mi je bio ekstra, 6-6,200 kilograma po jutru. Kukuruz je bio eksta i sejaću ga i ubuduće. Njegova prednost je što se prska sa Ultra i tu vidim perspektivu – ne plašimo se korova više!“, kaže Jonel Preda, proizvođač iz Ritiševa.

Da li ste zadovoljni prinosom Caussade Duo hibrida?

„Na površini od 50 jutara ili 50 lanaca ostvarili smo prinos od 5-5,5 tona. Radili smo na zemlji malo lošijeg kvaliteta, zaparloženoj zemlji gde smo imali problem sa rezistentnim sirkom i teško da smo mogli sa bilo kojim drugim hibridom da se izborimo sa sirkom, tako da je ovo ispalo baš kako treba, što bi rekao naš narod“, kaže Marko Stojisavljević, proizvođač iz Vladimirovca.

Koje su ključne stvari za uspešnu proizvodnju?

Čista njiva, visok i stabilan prinos – Duo Sistem.

Sagovornici:
Nikola Lukin, menadžer prodaje i marketinga Caussade Semences.
Branko Gajić, Vladimirovac
Dragan Stojšin, Ilandža
Jonel Preda, Ritiševo
Marko Stojisavljević, Vladimirovac

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica