Zašto treba da gajite tikve, kukuruz i pasulj zajedno

Zašto treba da gajite tikve, kukuruz i pasulj zajedno

Većina poljoprivrednika različite kulture sadi odvojeno. Jasno odvajanje vrsta možda je produkt težnje čoveka ka redu i kontroli. Priroda se prema biljkama odnosi drugačijim principima, pa neke biljke mogu zajedno da se razvijaju.

Udružena sadnja - © Pixabay

Pre nego što su Evropljani naselili Severnu Ameriku, domoroci su uzgajali tri njima najznačajnije biljke zajedno. A to su kukuruz, pasulj i tikva. Ove tri kulture odlično se uklapaju zajedno, a u Americi ovakvu sadnju nazivaju baštom tri sestre.

Kako ova sadnja funkcioniše?

Stabljike kukuruza služe kao mreža za rast pasulja. Pasulj kao i druge leguminoze imaju sposobnost da azot iz vazduha ubacuju u zemljište, koje je veoma korisno za biljke. Ovaj proces se naziva azotofiksacija, koji je veoma koristan za gajenje kukuruza, kojem je potrebna velika količina hranjivih materija. Vrež tikve raste nisko i zbog velikih listova deluje kao prirodni malč, koji blokira rast korova i doprinosi isparavanju vode.

Tvorci ove tehnike sadnje pridavali su veliki kulturološki i duhovni značaj biljnim vrstama. Savremeni nutricionisti pronašli su ovoj kombinaciji još jednu pozitivnu stvar: kada se konzumiraju zajedno, kukuruz i pasulj, imaju veliku količinu aminokiselina kompletnog proteina, i zato ova kombinacija spada u odlične vegeterijanske obroke. Tikva dodaje dodatnu količinu minerala i vitamina.

Kukuruz - © Pixabay

Odabir sorti

Kukuruz: Odabir sorte zavisi od namene, u originalnom receptu birali su sortu koja je odlična za pravljenje brašna ili tortilja. Ovaj sistem funkcioniše i sa kukuruzom šećercem. Treba izbeći moderne sorte kukuruza kratke stabljike, jer će pasulj nadvladati niske stabljike. Savet je da stabljike budu veoma visoke.

Pasulj: Tradiconalno, gajen je onaj pasulj koji je dobar za sušenje i kasnije čuvanje, ali možete posaditi i one koji se konzumiraju sveži. Ovde treba odabrati neku od sorti koja puzi, a ne one koje rastu u grmu.

Tikva: Kod tikvi je veoma važno da izaberete sortu koja stiže u jesen i čiji se vrež širi po zemlji.


 

Pasulj - © Pixabay

Kako posaditi

Ključ uspeha leži u pravilnom razmaku između redova i pravom vremenu sadnje. Za ovu tehniku preporučuje se kružna sadnja, a za to treba pripremiti krug prečnika 1,5 metra, koji treba biti izdignut 20 cm. Prema svojoj bašti, biljke možete saditi i u redovima. Na sredini pripremljenog zemljišta napravite manji krug od 90 cm, i tu posadite kukuruz u razmaku od 20 cm između biljaka. Kada stabljike porastu od 15 do 20 cm, u krugu od kukuruza, posadite pasulj 7 cm od svake stabljike. Seme tikve sadi se van kruga kukuruza ka ivici pripremljenog zemljišta. Tikvu posaditi 25 cm od kukuruza i pola metra jednu od druge.


Čim pasulj krene sa rastom usmerite ga ka najbližoj stabljici kukuruza. Možete napraviti koliko god želite ovakvih bašti samo ostavite dovoljno prostora između, jer tikva može da se proširi do 3 metra u prečniku. Zalivajte redovno, ukoliko se pojavi korov oplevite i vodite računa pri berbi, da ne oštetite druge biljke.

Izvor:  Modern Farmer


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica