U potrazi za hibridom kukuruza po meri

U potrazi za hibridom kukuruza po meri

Braničevski okrug je veoma primamljiv selekcionim kućama za postavljanje ogleda, naročito kukuruza. Kukuruz je inače najpopularnija kultura i seje se po podacima Poljoprivredne savetodavne i stručne službe na oko 66.000 hektara. Selekcione kuće to rade dugi niz godina, a poslednjih godina i jedan poljoprivredni proizvođač rešio je da na svom imanju postavi ogled.
 

Ogledna polja pred berbu - © Foto: Dejan Jovanović

 

Poljoprivredni proizvođač iz Brežana, Dejan Jovanović, konsultuje se sa stručnim saradnicima i savetodavcima iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Požarevac i redovni je učesnik Zimske škole, kao i drugih stručnih predavanja. On više godina postavlja sopstveni ogled hibrida kukuruza, jer kako kaže, želi sam da proveri potencijal hibrida. Ranije je išao sa više selekcionih kuća i na većoj površini, a ove godine se odlučio za tri: Dekalb (DKC), KWS i Pionir. U ogledu je bilo 26 hibrida različite grupe zrenja, FAO grupe 200-500. Prinos se kretao od 11.086 do 13.281 kilogram suvog zrna.
 

Dejan Jovanović - © Foto: Dejan Jovanović

Ogled je posejan na 60 ari u ataru sela Brežane kod Požarevca, a predusev je bila lucerka. Nakon razoravanja lucerke obavljena su tri setvospremiranja. Setva je obavljena 13. aprila. Posle setve, a pre nicanja, obavljena je zaštita od korova i novoiznikle lucerke preparatom Adengo i Totalom. Prihranjivanje je obavljeno sa 150 kilograma NPK-a.

 

Radi preglednosti informacije vezane za ogled i postignute prinose date su u tabeli 1:

Tabela1 - © Foto: Eleonora Marjanović


Pionirovi hibridi našli su svoje mesto na poljima Braničeva. Za ovaj izveštaj odabrali smo ogled iz sela Kisiljevo kod Velikog Gradišta. Predusev je bio kukuruz. Primenjena je klasična osnovna obrada, pri čemu je unet stajnjak. Setva je obavljena 17. aprila. Posle setve, a pre nicanja, obavljena je zaštita od korova preparatom Adengo. Prihranjivanje je obavljeno sa 130 kilograma azota i po 30 kilograma fosfora i kalijuma. Zaštita useva od korova obavljena je preparatom Eqvip. Za zaštitu od insekata primenjen je Sonido.
 

Ogledno polje Kisiljevo tokom vegetacije - © Foto: Elena Marjanović

Prinos se kretao od 10.737 do 15.212 metričke tone po hektaru suvog zrna.


 

U tabeli 2 prikazani su i ostali prinosi:


Tabela2 - © Foto: Eleonora Marjanović

U demoogledu Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Požarevac prezentovan je 61 hibrid iz deset selekcijskih kuća: „Institut za ratarstvo i povrtarstvo“ Novi Sad (14), „Institut za kukuruz“ Zemun polje (11), „Agronet BC hibridi“ Sombor (4), „Institut poljoprivrede“ Osijek(4), „Superior“ Velika Plana (3), „Limagrain“ Novi Sad (3), „Agris“ Golubinci (4), „DKC hibridi“ Novi Sad (3), „Raiffeisen agro“ Beograd (12) i „Euralis“ Novi Sad (3). Hibridi su različitih grupa zrenja od FAO 300 do FAO 700.

Ogled je postavljen na parceli „Zvezda“, u posedu Kazneno-popravnog zavoda „Požarevac“ u Zabeli. Predusev je bila pšenica.
 

Ogledna polja pod kukuruzom - © Foto: Elena Marjanović

U zemljište tipa smonica pre osnovne obrade uneto je 300 kilograma po hektaru N:P:K (15:15:15) i 50 tona stajnjaka po hektaru. Potom je obavljena osnovna obrada oranjem. Dodato je još 300 kilograma (po hektaru) amonijum nitrata (AN), a nakon toga je urađeno setvospremiranje. Setva je obavljena 8. aprila, a ubiranje 20. septembra.
 

Primena pune agrotehnike, kad i kako treba, sa posebnim akcentom na izbalansirane i dovoljne količine NPK mineralnih đubriva donela je rekordne prinose. 

Zaštita od korova obavljena je posle setve, a pre nicanja, 16. aprila kombinacijom zemljišnih herbicida Basar 1,5 litara po hektaru, Rezon 1,5 litara po hektaru i totalni herbicid Glifol 2 litra po hektaru. Korektivno tretiranje je obavljeno posle nicanja useva i to folijarnim herbicidima Talisman 1,2 litra po hektaru i Plamen 0,7 litara po hektaru.

Ovakva agrotehnika i zemljište najviše je odgovarala ZP 548. Dobijen je prinos od 10.740 kilograma suvog zrna. Sledi BC 306 sa 10.720 kilograma i još jedan ZP 388 sa 10.170 kilograma.

U tabeli 3 možete videti i ostale prinose:

Tabela3 - © Foto: Eleonora Marjanović

Tabela3 - © Foto: Eleonora Marjanović

Ovo je samo deo ogleda do čijih podataka smo uspeli da dođemo, ali sigurno će proizvođači pronaći hibrid za sebe.

 

Struka i dobar raspored padavina daju izuzetne prinose

Poput pšenice i suncokreta, i kukuruz je ove godine dobro rodio. Kiša u oktobru, a pogotovu ona sredinom meseca, znatno je usporila žetvu, te je ona završena tokom novembra. Prinosi na privatnim gazdinstvima se kreću od 5.000 do više od 15.000 kilograma suvog zrna.
 

Jorgovanka Vlajkovac, samostalni savetodavac za ratarstvo u PSSS - © Foto: Elena Marjanović

Prinosi zavise od adekvatne primene agrotehničkih mera. Zabeleženi su prinosi od 5.000 kilograma, pa do više od 15.000 kilograma suvog zrna. Primena pune agrotehnike, kad i kako treba, sa posebnim akcentom na izbalansirane i dovoljne količine NPK mineralnih đubriva donela je rekordne prinose. Sa pravim odabirom hibrida, pre svega sklopom, i dovoljnim izbalansiranim količinama hraniva, kukuruz je dao maksimalni rod“, kazala je dipl. Ing. Jorgovanka Vlajkovac, samostalni savetodavac u PSSS Požarevac.

 

Ogledna polja i PPPS - © Foto: Elena Marjanović

Na parcelama gde je ove godine dosta uloženo, sve se vratilo kroz prinos. Dobar raspored padavina je i te kako pogodovao kukuruzu, što se direktno odrazilo i na prinose“, zaključila je Jorgovanka Vlajkovac.

Proizvođači su uglavnom zadovoljni postignutim prinosima. Posle dužeg vremena uspeli su i da zarade.

Foto: Elena Marjanović, Dejan Jovanović, Dragan Stefanović

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica