U Centralnoj Srbiji počela berba kukuruza

U Centralnoj Srbiji počela berba kukuruza

U Šumadiji se pod kukuruzom nalazi oko 45.000 hektara, sorte koje su ranije posejane stigle su na branje beračem, a kasnije posejane stiće prema rečima poljoprivrednika za desetak dana. Očekuju se veći, a negde čak i rekordni prinosi u zavisnosti od sortimenta.

 Kukuruz © Agromedia

Ove godine kukuruz je dobro rodio, očekuju se rekordni prinosi ali ono što brine poljoprivrednike je otkupna cena koja prema njihovim rečima ne treba da bude ispod 20 dinara zbog troškova same proizvodnje.

Ovde mi u Šumadiji imamo male parcele, male površine sejemo, ali bi nam odgovarala cena od 20 dinara. Prošle godine bilo je tri do četiri tone po hektaru, baš ništa a ova godina će izvaditi prethodnu samo što nam je nafta skupa, to nas ubi. Kada krenu radovi na njivi treba dnevno po hektaru 100 litara nafte da bi sve prošlo dobro, kada se sabere i oranje i celokupna obrada to stvarno izađe na 100 litara, a to je negde oko 16 000 dinara sada”, kaže Zoran Prodanović, poljoprivrednik iz Knića.

Priprema silaže

Kako počnu sa berbom kukuruza poljoprivrednici u Šumadiji kreću i sa pripremom silaže. Većina seoskih domaćinstava u opštini Knić kod Kragujevca bavi se pored ratarstva i stočarstvom pa deo prinosa kukuruza odlazi i na stočnu ishranu.

Rod kukuruza nije loš, dovoljno je bilo kiše, sve je to solidno niklo i rodilo. Planiramo da uradimo od 15 do 20 prikolica silaže, to je nekih hektar i po do dva, a količina po prikolici je negde od dve do dve i po tone. Što je niklo na vreme to je prezrelo i može da se bere a ovo kasnije što je sejano to je sada za silažu odlično”, rekao je Nenad Prodanović, poljoprivrednik iz sela Oplanić opštine Knić.

Opština Knić poljoprivrednim proizvođačima putem programa podrške nudi pomoć učešćem u kupovini grla, mehanizacije i opreme.

Podrška se uglavnom bazira na podršci za investicije kroz fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, a tu je i podrška za poljoprivredne kredite gde kamatu i dodatne troškove plaća opština”, kaže Nebojša Arsenijević, koordinator kancelarije Za Poljoprivredu i zaštitu životne sredine, opština Knić.

Ovogodišnja berba kukuruza u Šumadiji trajaće do oktobra, a rod od osam do deset tona po hektaru nadomestiće loš prinos od prošle godine koji je bio čak za dve trećine manji.


Izvor: RTV

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica