Suvomrazica brine kraljevačke ratare

Suvomrazica brine kraljevačke ratare

Setva strnih žita trajala je od 1.oktobra, pa sve do polovine decembra, pre svega zbog nepovoljnih vremenskih uslova. Seme je položeno u zemljište, ali ne svuda u pravo vreme i na tehnološki prihvatljiv način. Zbog toga je stanje useva  i u kraljevačkom kraju veoma raznoliko i sa vrlo različitim potencijalima za rod.

 Suvomrazica brine kraljevačke ratare - © Milanko Danilović  /Agromedia

Do polovine decembra 2019. godine, prema izjavi Nenada Nešovića, savetodavca za ratarstvo u Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi Kraljevo, na teritoriji za koju je nadležna ova služba, zasejano je oko 5.460 hektara u jesenjoj setvi. Najviše površina je zasejano pšenicom, oko 3.900 hektara, ječmom-550, ovsem i raži-630 i trikitalom-280 hektara . Setva se odvijala kako su to vremenski uslovi dozvoljavali. Mnogi poljoprivrednici nisu ostvarili planirane, višegodišnje setvene površine, pre svega zbog  nemogućnosti osnovne obrade zemljišta, kaže master inženjer Nešović.

Ratari u kraljevačkim selima, koji su uspeli da jesenas zaseju planirane površine, sada strepe zbog suvog i hladnog vremena koje bi moglo da ima negativne posledice po zasejane kulture.

„Pšenicu sam zasejao na površini od jednog hektara uprkos velikim problemima koji su pratili setvu.Tu pre svega mislim na dug sušni period zbog kojeg sam kasnio sa setvom“, kaže Časlav Rakić, uspešni ratar iz Pekčanice kod Kraljeva.

Prema njegovim rečima, kiša je pala „u pet do dvanaest, kako mi seljaci kažemo”, a pšenica je lepo nikla i on je zadovoljan. „Međutim, sada sam ozbiljno zabrinut zbog suvomrazice koja, ako potraje, može da ima ozbiljne posledice. Jedan snežni pokrivač od desetak centimetara bio bi dobra zaštita za pšenicu od mraza“, ističe naš sagovornik.

Različito stanje useva

Inženjer Nenad Nešović ističe da su ozimi usevi u fazama od nicanja do intezivnog bokorenja (1-4 bočna izdanka). Razlike i dinamici porasta i razvića useva će se zadržati do kraja vegetacije, s tim što će se kod kasnije poniklih biljaka skraćivati trajanje pojedinih faza.

Najveće potencijale za visok prinos imaju usevi koji su u ovom periodu u fazi početka bokorenja.Usevi koji sada niču ili formiraju 2. list prolaziće kroz više stresnih perioda tokom zime i proleća. Sneg koji je krajem decembra zabeležen na području Kraljeva, štiti mlade biljke od umerenih mrazeva i niskih temperatura koji se beleže u prvoj dekadi januara“,ocenjuje inženjer Nešović.

Sagovrnik: master inženjer Nenad Nešović


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica