Svet poljoprivrede Prodavnica

Sorte pšenice otporne na poleganje i bolesti

Sorte pšenice kompanije Agromarket odlikuju dobro bokorenje, visoka tolerancija na bolesti, otpornost na poleganje i ono najvažnije, izuzetno visoki prinosi.

Pitali smo proizvođače pšenice zašto su se odlučili baš za sorte pšenice kompanije Agromarket.

„Kao prvo, vrlo malo ide semena po hektaru, 2kg po preporuci smo sejali. Veoma dobro se bokore, otporne na poleganje, čak i na bolesti su tolerantnije nego ostale sorte“, kaže Radomir Stanojević, iz Smoljinca.

Slađan Jović iz Boževca potvrdio je Radomirove navode. On kaže da mu je najveću površinu zauzeo Sostin i to zbog prinosa, visine, jer nema poleganja i vrlo je otporan.

„Zato što ne raste previše visoko, ima veliki klas, lepo zdravo zrno i visoki prinos. Mi se nalazimo u braničevskom okrugu. U odnosu na ostale pšenice, Sostin je preuzeo primat zato što ima najbolji prinos“, zaključuje Slađan Jović.

Radomir nam je objasnio da se 40 godina bavi proizvodnjom i da nikada nije imao prinos od 7 tona po hektaru, iako su sejali razne sorte. Sejali su nove i stare sorte, nove i stare hibride, ali nikada nisu mogli da ostvare 7 tona prinosa po hektaru.

Sa ovim sortama smo prvi put ostvarili preko 7 tona merkativnog zrna po hektaru“, navodi Radomir Stanojević iz Smoljinca.

 

Potvrdu o izuzetnoj rodnosti ove sorte dobili smo im od Slađana iz Boževca.

„Prošle godine Sostin je odneo pobedu. Bilo je blizu 8 tona. U odnosu na ostale pšenice bio je najbolji. Ove godine videćemo, opet će sigurno biti bolji od svih ostalih“, zaključuje Slađan.

Dipl. Inž. Marko Minić, ispred kompanije Agromarket je zadovoljan činjenicom da su proizvođači prepoznali kvalitet pšenica kompanije Agromarket.

„Kao potvrda kvaliteta ovih sorti je činjenica da su poljoprivredni proizvođači prepoznali ove sorte kao dobre i, iz godine u godinu, na sve većim površinama je zastupljena u celoj Srbiji“, zaključuje Marko Minić iz Agromarketa.

Sagovornici:
Radomir Stanojević, proizvođač pšenice, Smoljinac
Slađan Jović, proizvođač pšenice, Boževac
Dipl. Inž. Marko Minić, Agromarket

Komentari