Sofru – sorta pšenice otporna na mraz

Sofru – sorta pšenice otporna na mraz

Ukoliko još niste odlučili koju ćete sortu pšenice gajiti na vašim njivama, a želite da ostvarite rekordne prinose, onda je pravo vreme da se upoznate sa sortom pod imenom Sofru, iz kompanije „RWA“.

Sofru je sorta pšenice nove generacije, koja je već bila pobednik nekoliko oficijalnih ogleda Ministarstva poljoprivrede i to u konkurenciji od preko 40 sorti. Osim toga, u vrhunske prinose koje daje Sofru već su se ove godine uverili i mnogi dobri i iskusni ratari iz Vojvodine.

Sandra – sorta ječma za rekordne prinose

Nebojša Radnić, ratar iz Starog Žednika ističe: „Prinosima sam prezadovoljan. Ovde sam na površini od 50 hektara sejao Sofru i jednu konkurentsku sortu radi upoređivanja. Po jednom hektaru Sofru je rodila 10.200 kilograma, dok je konkurentska sorta najviše došla do 9.600 kilograma. Ta razlika od 600 kilograma po hektaru nije malo, a agrotehnika je jednaka i njiva je jednaka“.

Pšenica u polju - ©Agromedia 

Žarko Kobilarov, ratar iz Zmajeva kod Novog Sada, takođe se hvali prinosima koje je ostvario sa ovom sortom pšenice.

Prinosima sam ove godine bio prezadovoljan. Prva godina i odmah 11 tona po hektaru. Agrotehnika je bila maksimalna. Setva je bila u optimalnom roku. Posajao sam konkretno 7. oktobra, 200 kg semena po hektaru. U tri đubrenja dodao sam ukupno 650 kilograma po hektaru đubriva, a radio sam i 3 tretmana zaštite, od korova, bolesti i štetočina“, navodi Žarko Kobilarov.

Pšenica u polju - ©Agromedia 

Ukoliko su vas ovi prinosi zainteresovali, možda će vam za odabir sorte Sofru značiti još nekoliko njenih karakteristika. Reč je o srednje ranoj sorti pšenice sa osjem. Optimalni rokovi setve za Sofru su od 01. oktobra do 01. novembra.

Na kraju, osim visokog prinosa zrna karakteriše je još i otpornost na poleganje i mraz, ali i odlično bokorenje. Setvena norma iznosi od 380 do 420 klijavih zrna/m2, odnosno od 200 do 210 kg/ha.

Sofru daje visoke prinose i namenjena je za dobre proizvođače. Spremna je za sve trke“, dodaje Radnić.

Sagovornici:
Nebojša Radnić, ratar iz Starog Žednika
Žarko Kobilarov, ratar iz Zmajeva

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

.