Saveti za pravilno izvođenje međuredne kultivacije

Saveti za pravilno izvođenje međuredne kultivacije

Glavnu ulogu, od mehaničkih mera suzbijanja korova u ovom periodu, ima međuredna kultivacija, koja pored navedenog čuva vlagu u zemljištu i pomaže aeraciji zemljišta. Kako je pravilno izvesti i koje su prednosti ove mere, saznajte u daljem tekstu.

Kultiviranje zemljišta - © Pixabay

Prednosti kultiviranja

Razbijanjem pokorice prekida se kapilarni sistem, čime se smanjuje gubitak vlage iz zemljišta putem evaporacije. Ovom agrotehničkom merom uspešno se rešava problem korova koji se nalaze u međurednom prostoru, kao i korova koji se zbog svog porasta ne bi mogli uništiti hemijskim preparatima u normalnim usevima.

Obezbeđivanje bolje provetrenosti zemljišta dovodi do povećanja aktivnosti korena gajenih biljaka, a pogoduje i razvoju aerobnih mikroorganizama. Izostavljanjem međuredne kultivacije na zemljištima težeg mehaničkog sastava i niskog sadržaja organske materije u toku vegetacije, dolazi do stvaranja anaerobnih uslova u zemljištu.

Međuredna kultivacija i navodnjavanje ključni za visok prinos soje

Ukoliko sadržaj kiseonika u zemljištu dođe do 10% dolazi do usporavanja rasta i razvoja korenovog sistema i aktivnosti aerobnih mikroorganizama, a ukoliko njegov sadržaj padne ispod 2% rast korena prestaje, kao i aktivnost aerobnih miroorganizama (ovakvo zemljište se smatra mrtvim). Mrvljenjem i rastresanjem površinskog sloja zemljišta, stvaraju se preduslovi za bolju akumulaciju padavina u narednom periodu, jer ne dolazi do površinskog oticanja vode ili njenog isparavanja zbog nemogućnosti zemljišta da ih usvoji.

Soja na njivi - © Agromedia

Saveti za kultiviranje 

Uspeh međuredne kultivacije, zavisi od određenog broja faktora, među kojima su najvažniji: ispravnost mašine, odgovornost rukovaoca, veličine korova (korovi koji se uništavaju ne smeju biti veliki) i vlažnosti zemljišta.


Nakon kultivacije, zemljište treba da bude što ravnije, da površina zemljišta koja odaje vodu bude što manja. Brzina kretanja traktora prilikom kultiviranja, dubina, veličina zaštitne zone (širina neobrađene trake zemljišta oko reda), treba da zavisi od biljne vrste, razvijenosti useva i tretmana herbicidima. Prilikom prvog kultiviranja brzina kretanja treba da je od 6 km/h, kako ne bi došlo do zatrpavanja mladih biljaka.

Kako se uspešno rešiti višegodišnjih korova

Ukoliko se rizomski korovi uništavaju hemijskim putem potrebno je odrediti pravo vreme od momenta primene hemijskih preparata do vremena međurednog kultiviranja. Preranim kutiviranjem, preseca se korenov sistem korova, tako da hemijski preparat ne može u potpunosti da obavi svoju funkciju, odnosno ne dođe do svih delova korena-rizoma, tako da se iz preostalih delova nastavlja vegetacija. Kultiviranje u uslovima kada su korovi prerasli, dovodiće do čestog zagušivanja mašine (česta stajanja, zatrpavanja mladih biljaka useva ostacima korova..), dok će rad u prevlaženom zemljištu dovesti do narušavanja mrvičaste strukture.


Izvor: Poljoprivredne stručne i savetodavne službe
Autor:  dipl. inž. Jovan Bojić

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica