Sandra – sorta ječma za rekordne prinose

Sandra – sorta ječma za rekordne prinose

Gajenje ječma, kao veoma popularne i isplative žitarice, u Srbiji je u poslednjih nekoliko godina postalo sve zastupljenije. Sa tim u vezi, kompanija RWA odlučila je da ratarima za predstojeću sezonu ponudi veoma kvalitetnu sortu nove generacije koja je namenjena za ostvarivanje rekordnih prinosa. Reč je o sorti pod imenom Sandra, koje je tokom ove godine odnela titulu pobednika na nekoliko oficijalnih ogleda Ministarstva poljoprivrede.

Neki ratari u Vojvodini takođe sa Sandrom već imaju pozitivna iskustva. Jedan od njih je Stipan Šarčević, iz Starog Žednika.

Sa Rajfajzenom imam samo najbolja iskustva. Šta god smo probali, sve je uspelo. Sandra je dvoredni stočni ječam. Nisam video bolji. Ranije sam imao problema sa ječmom jer smo ga rasipali. Sandru smo iskombajnirali bez ikakvih problema, a prinos je bio fantazija“, rekao je Šarčević.

Ječam u polju - ©Agromedia 

Sandra je srednje rani ječam. Biljka je viša, zrno veoma krupno, sa visokom hektolitarskom masom. Ovu sortu odlikuje dobra otpornost na zimu i bolesti, ali i na sušu. Preporučeni optimalni rok setve je od 20. septembra do 10. oktobra, a setvena norma iznosi od 350 do 400 klijavih zrna/m2 (170-200 kg/ha).

Branislav Kovačević, ratar iz Surčina, navodi: „Sklop je neverovatan. Mi ovde očekujemo barem 8 tona po hektaru. Prezadovoljan sam kako izgleda. U jednom momentu sam bio skeptičan, jer je Sandra stagnirala i prestala da raste. Međutim, iznenada je krenula, isklasala i počela da raste. Nisam ovako nešto očekivao“.

Ječam u polju - ©Agromedia 

Na vreme je posejana, lepo je nikla, izbokorila se, klasovi su puni, po 15 zrna u redu, savili su se i sada naliva zrno. Sve su to karakteristike zbog kojih mislim da će od sledeće godine da bude mnogo više parcela na mom imanju posejano ovom sortom ječma“, dodaje on.

Kada je reč o kompaniji „RWA“ ona je ratarima u našoj zemlji pre svega dobro poznata po sve boljoj i bogatijoj ponudi savremenih i veoma prinosnih sorata pšenice, kao što su Sofru, Graindor, Julie, Sonergy i Athlon.


Sagovornici:
Stipan Šarčević, ratar iz Starog Žednika
Branislav Kovačević, ratar iz Surčina

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica