Sa kompletnom agrotehnikom prinosi KWS hibrida zadovoljavajući

Sa kompletnom agrotehnikom prinosi KWS hibrida zadovoljavajući

Kao i prethodnih godina i ove godine tradiocionalno su održani dani polja kukuruza i suncokreta u Bečeju. Na parceli Doradnog centra kompanije KWS proizvođači su pored dobro poznatih hibrida iz grupe Clima Control 3 izuzetno tolerantnih na sušu i stresne uslove mogli da se upoznaju sa nekim novim hibridima koji daju najbolje rezultate u intenzivnim uslovima proizvodnje. Osim toga, kompanija KWS je za organizovanje ovog skupa imala i jedan poseban povod.

Strateški pozicioniran u srcu Vojvodine, na najplodnije delu Panonske nizije, Doradni centar ima za cilj da pod jednim krovom objedini sve procese dorade i skladištenja semenskog materijala u celosti proizvodenog u Srbiji, a namenjen za plasman na domaćem ali i na tržištima Rusije, Evropske unije i Ukrajine. Kompanija KWS je na proslavi 5 godina od osnivanja ovog centra okupila proizvođače koji već godinama seju samo njihove hibride. A neki od njih sarađuju sa ovom kompanijom od kada su se pojavili Kws hibridi.

Poseban akcenat je bio na hibridima ZRNO PLUS, novoj selekciji ranih i srednje ranih hibrida namenjenih kombajniranju. Proizvođači su imali prilike da se uvere u izgled i kvalitet  samih hibrida Konfites, Kolumbaris, Kamparis i Balasco. Pored ovih poznatih hibrida od ove sezone u ovoj grupi će se naći novi hibridi Smaragd FAO 340 i Kashmir FAO 400. Pored ovih ponuda KWS-a je omogoćena i novim hibiridom iz FAO 500 to je Philip i Lucas FAO 600 za dvostruku namenu u proizvodnji: za zrno i silažu. Za ovu sezonu proširena je i ponuda hibrida suncokreta. Tako da su proizvođači na polju mogli videti i hibride Konfidens, Providens i Achilles CLP

Dani polja KWS - © Agromedia

Mladi poljoprivrednik Tamaš Šimovič iz Bečeja objasnio nam je da se proizvodnjom bavi oko 10 godina, a da KWS hibride seje na svojim parcelama 8 godina. On smatra da je za uspeh u proizvodnji najbitnije gajiti samo jendu kulturu, u njegovom slučaju kukuruz. Za razliku od njega Erdeg Ištvan, Stari Bečej koji se više od 50 godina bavi proizvodnjom kukuruza, a od ove godine planira da isproba i neke nove KWS hibride suncokreta.

Na oglednom polju kompanije KWS u Bečeju posejano je 17 različitih hibrida kukuruza i 4 hibrida suncokreta. Korišćen je raž kao predusev, obavljeno je osnovno đubrenje krajem februara a ujedno i osnovna obrada i ravananje oranja. Urađeno je predsetveno đubrenje Ureom i predsetve na priprema sredinom aprila meseca. Setva je obavljena 2 dana kasnije a zatim zaštita u fazi petog lista i folijarna prirhana.

Sagovornici: Marija Pejić, nacionalni menadžer prodaje KWS
Erdeg Ištvan, Stari Bečej
Tamaš Šimovič, Bečej

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica