Rezistentni korovi su prava noćna mora – a ovo je rešenje za njih!

Rezistentni korovi su prava noćna mora – a ovo je rešenje za njih!

Rezistentni korovi u soji za mnoge proizvođače mogu da budu prava noćna mora! Pa čak iako većina misli da ih može suzbiti na jednostavan i lak način. To u praksi ne ide tako jednostavno. Za ovu meru kompanija Agromarket ima poseban preparat – MAX 51!

 

Kao prvi korak u borbi protiv rezistentnosti korova Agromarket je registrovao preparat MAX 51 na bazi aktivne materije fumioksazin na koju nigde u svetu nije utvrđena rezistentnost.  Preparat MAX 51 formira herbicidni film na površini zemljišta koji drži više od 30 dana i tako sprečava korove da niknu. Ovaj preparat je izuzetno selektivan na usev soje.

MAX 51 u količini od 120 grama po hektaru u kombinaciji sa preparatom MONT u količini od 1,2 litra po hektaru pokazalo je izuzetno dobru efikasnost na sve najvažnije korove u usevu soje, pogotovu na ambroziju, pepeljugu i štir. Suzbijanje ovih korova predstavlja sve veći problem u usevu soje. Ono što je veoma važno jeste da ova kombinacija sprečava i pojavu  čička i abutilona koji se kao krupnosemeni korovi slabije suzbijaju primenom zemljišnih herbicida

Ovaj preparat karakterišu dve fizičke osobine. Jedna je da se smatra praktično neisparljivim, odnosno ne gubi se isparavanjem sa površina zemlje. Druga osobina je slabo ispiranje, odnosno preparat se zadržava na površinskom sloju zemlje i tako u dugom vremenskom periodu sprečava nicanje korova.

Sagovornica: Danijela Radujkov, Agromarket

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica