Ratari u debelom minusu: Prvo poplave, a sad i niska cena pšenice

Ratari u debelom minusu: Prvo poplave, a sad i niska cena pšenice

Pančevački rit poznat je po dobrom zemljištu i razvijenoj ratarskoj proizvodnji ali i po čestim poplavama koje predstavljaju problem našim ratarima. Pre dve nedelje u ovom delu Beograda pala je ogromna količina kiše što je proizvođače sprečilo da uđu u svoje njive.

 

U ataru Ovče obrađuje se između 2 i 3 hiljade hektara ovih useva, a problem sa  kanalskim mrežama proizvođači imaju još od davne 1985. godine.

„Mi ovde stalno imamo te probleme sa poplavama usled jakih kiša jer je ovde takav teren. Imamo razvijenu kanalsku mrežu ali su ti kanali čišćeni još 1985. godine. Tu je sve sada zaraslo i namunjalo se. U nedelju 80 odsto atara bilo polavljeno. Voda se povukla, ali su usevi propali. Suncokret, pšenica, soja, kukuruz sve je plivalo u vodi. Voda je bila mutna i grejalo ju je sunce. Voda je u jednom trenutku imala od 42 do 47 stepeni pa se sve kuvalo u njoj“, kaže nam Dorel Karabaš ratar iz Ovče.

 

U petak, subotu i nedelju kada je i palo najviše kiše ovi ratari pretrpeli su veliku štetu. Ipak, do adekvatne pomoći nisu uspeli da dođu. Inače ovi ratari već godinama pošteno plaćaju porez za odvonjavanje, a cifre nisu baš tako male, objasnio nam je Dorel. 

„Ja sam još u petak zvao Opštniu Palilulu da apelujem na njih da se uključe pumpe za izvlačenje vode, međutim niko nije hteo da ih uključi. Njihov izgovor je bio da su plate prepolovljene i da trenutno nemaju ni za vandrednu situaciju i da niko neće da plaća struju. Sve se upućuje na krizni štab“, kaže ovaj zabrinuti ratar.

 Njive polavljene - © Pixabay

Sitacija je u ovom trenutku veoma nepovoljna po ove poljoprivrednike. A rešenja još uvek nema. Dorel i ostali proizvođači imaju stalne kontakte sa Opštinom Palilula sa odsekom za poljoprivredu a oni i nakon 14 dana od ovih poplava nisu uradili ništa da bi to sanirali. Pored svega toga mostovi kojima se kreću ovi ratari su srušeni, pa sada ni žetva ne može da počne. 


Sa neadekvatnim uslovima za rad, izuzetno niskom cenom pšenice i velikom količinom obolelog žita od fuzarijuma ova proizvodnja za naše ratare može biti jedino na nuli, ili kako Dorel ističe u debelom minusu.

 

Sagovornik: Dorel Karabaš, ratar iz Ovče


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica