Pšenice za vrhunske prinose

Pšenice za vrhunske prinose

Slika govori više od reči, sorte pšenice koje nudi kompanija Agromarket obećavaju vrhunske prinose.

„Poslednjih godina proizvodnja pšenice je mnogo napredovala i postala je dosta zahtevnija i intenzivnija. Prinosi od 8-9, pa čak i preko 10 tona su dostižni uz pravu agrotehniku i odabir pravih sorti“, objasnio je Marko Minić iz kompanije Agromarket.

Agromarket i semenska kuća Caussade iz Francuske su za poljoprivredne proizvođače ove godine pripremile tri sorte vrhunskog kvaliteta: Sobred, Sosthene i Sothys.

„Sobred je sorta koja je pomerila granice kada je u pitanju visoki prinos, u zadnjih par godina, to je sorta koja je pobeđivala u ogledima širom Srbije, ona je sorta bez osja, visine do 80cm, adaptibilna za sve uslove proizvodnje i veoma tolerantna na prouzrokovače bolesti pšenice“, rekao je Minić.

Veoma tolerantna na bolesti pokazala se i sorta Sosthene.

„Sosthene je sorta sa najvećim potencijalom za prinos, na našem tržištu najniža sorta, što je jako bitno jer je otporna na poleganje i trpi velike količine đubriva, i svo to đubrivo zbog kratkog stabla gura u klas koji je onda impozantne dužine i sa velikim brojem zrna“, pored toga, Minić ističe: 

Sothys je rana sorta sa osjem koja ima izbalansiran odnos kvaliteta i prinosa“

Sagovornik:


Marko Minić, Agromarket

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica