Prvi prinosi pšenice od 6 do 8 tona po hektaru

Prvi prinosi pšenice od 6 do 8 tona po hektaru

Žetva pšenice počela je pre deset dana, ali je obustavljena zbog obilnih padavina. Na prvim otkosima u Vojvodini, prinosi se kreću od 6 do 8 tona po hektaru. Nastavak žetve očekuje se za nekoliko dana, kada se stvore uslovi za ulazak u njive.

Žetva pšenice - © Pixabay

Naš sagovornik Vukosav Saković, direktor udruženja Žita Srbije, kaže da je za razvoj pšenice pogodovalo vreme od setve do pred samu žetvu i da nas očekuje izvanredna godina.

Pšenici je pogodovalo vreme od setve do pred samu žetvu. Žetva je počela pre 10 dana ali je prekinuta zbog svakodnevnih kiša. Trenutno mehanizacija ne može da uđe u polja i trebaće najmanje dan, dva da se sve prosuši“, kaže Saković.

Prvi ulasci u njive obećavaju visok prinos, a postoji mogućnost da će padavine uticati na kvalitet zrna.

„Prvi otkosi koji su napravljeni, nagoveštavali su izuzetan rod, gde su prinosi bili između 6 i 8 tona u Vojvodini, sa kvalitetom koji je rastegljiv i zavisi od posejane sorte. Ono što nas pomalo plaši je 10 dana kiše u nekim krajevima čak i svakodnevne, i postoji bojazan da će kiša uticati na kvalitet“, objašnjava Vukosav.

Trenutna cena pšenice kreće se između 16 i 16,5 dinara. U jesen je pod pšenicom posejano 675 hiljada hektara i očekuje se prinos od 3,3 miliona tona pšenice. Naš sagovornik ističe da nas očekuje izvanredna godina, a ostaje da vidimo da li će proizvođači biti zadovoljni cenom.

Kao i kod pšenice, skidanje ječma prekinula je kiša, cena ječma 18.6 na Novosadskoj produktnoj berzi iznosila je 17,49 dinara.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica