Proizvodnja kukuruza na 1.000 ha – Suzbijanje korova od velike važnosti

Proizvodnja kukuruza na 1.000 ha – Suzbijanje korova od velike važnosti

Cilj svakog proizvođača kukuruza jeste profit. Da bi do njega došao potrebno je da se pridržava određenih agrotehničkih mera. Jedna od tih mera je i suzbijanje korova posle setve a pre nicanja.

 

Dipl. inž. Nenad Milovanović sa svojom kompanijom Al Rawafed planira da ove godine proizvodi kukuruz na oko hiljadu hektara i ističe od koje je važnosti primena tretamana posle setve a pre nicanja u usevima kukurza.

„Primena ovog tretaman je veoma bitna. Pre sve zato što od samog početka eliminišemo konkurenciju i smanjujemo površinu kada je reč o posle kontaktnom tretmanu. Na ovako velikoj površini kao što je naša, veoma je važno da se na bar 50% parcela primene zemljišni herbicidi“, ističe Nikola.

Iz njihovog iskustva ako padne kiša u prvih nedelju dana nakon tretmana efekat će biti 100%. Već narednih dana će se to smanjivati, i u drugoj nedelji efekat zemljišnog herbicida biće 70%. Tako dado dve, eventualno tri nedelje može da čeka kišu.

Tretaman posle setve a pre nicanja je od velike važnosti - © Agromedia 

Za uspešan start kukuruza kompanija Agromarket preporučuje kombinaciju dva već dobro poznata preparata MONT i TERBIS za tretman posle setve a pre nicanja kukuruza. Kombinacija ova dva preparata uspešno suzbija širok spektar korova, ističe dipl. inž. Danijela Radujkov iz kompanije Agromarket.

Ona dodaje da se preparat MONT preporučuje u količini od 1,4 l/ha, a preparat TERBIS u količini od 2 l/ha. Preparat MONT uspešno suzbija jednogodišnje uskolisne korove kao što su semenski sirak, livadarka, proso i muhar. Dok preparat TERBIS uspešno suzbija jednogodišnje širokolisne korove kao što su pepeljuga, štir, gorušica, čičak, divlja paprika i drugi.

Sagovornici: dipl. inž. Nenad Milovanović, Al Rawafed
dipl. inž. Danijela Radujkov, Agromarket


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica