Svet poljoprivrede Prodavnica

Proizvođači pšenice iz Inđije i Subotice zadovoljni ovogodišnjom žetvom, nadaju se rastu cena

Tokom prethodne nedelje razgovarali smo sa proizvođačima pšenice iz Inđije i Subotice, da bismo saznali da li su zadovoljni prinosom i kvalitetom ovogodišnjeg roda i šta planiraju za naredni period.

Oliver Bunford, proizvođač iz Subotice, smatra da može da bude zadovoljan prinosom ječma u ovim područjima. Ove godine prinos je oko 7,5 t/ha. Kada je reč o uljanoj repici, ove godine u proseku je iznosio oko 3,2 t/ha. Smatra da se u proizvodnji repice u narednom periodu treba još poraditi na usklađivanju radnog procesa.

U trenutku kada smo razgovarali sa Oliverom, žetve pšenice je već uveliko bila u toku. Na prvoj parceli imali su oko 6 t/ha, na drugoj parceli očekuju oko 7,5 t/ha.

„Bilo bi tu za koju tonu više da je ova suša i visoka temperatura došla nedelju dana kasnije“, kaže Bunford.

Ovaj poljoprivrednik se nada rastu cene pšenice tokom godine. U praksi mu je prodaja pšenice u zimskom periodu, ječam prodaje u ovom periodu, a ostale proizvode delom skladište delom prodaju tokom žetve.

I u Inđiji priželjkuju veće cene pšenice

Kada je reč o setvenoj strukturi Bunford ne planira velike promene, osim što će se proizvodnja uljane repice malo povećati u narednim periodima.

Darko Vlašić, proizvođač pšenice iz Inđije, iz razgovora sa susedima navodi da svi složno zaključuju da je dobar prinos pšenice u Sremu, ali je došlo do gubitka kvaliteta.

Po hektaru ide od 7 do 9 tona, kaže ovaj proizvođač.

I ovaj poljoprivrednik priželjkuje rast pšenice.

Sagovornici: Oliver Bunford, Subotica

Darko Vlašić, Inđija

 

Komentari