Primećena bela trulež na soji i suncokretu

Primećena bela trulež na soji i suncokretu

S obzirom na velike padavine tokom leta, ne treba da iznenađuje pojava ovog oboljenja.

Suncokret © Pixabay

Na usevima kasnog suncokreta i soje primećena je pojava bele truleži. Reč je o gljivičnom oboljenju koje nije specijalizovano i napada oko 400 biljnih vrsta, između ostalog i šargarepu, grašak i zelenu salatu.

Suncokret je jedna od najvažnijih uljarica u našoj zemlji.

Pogoduju mu vlažni uslovi, naročito tokom leta, a šteta koju može da prouzrokuje se kreće od 15 do 50%. I kod soje i kod suncokreta, ovaj parazit napada sve delove biljke, u svim fazama vegetacije. Neki agronomi smatraju da je bela trulež najštetnije oboljenje soje. Za ovu gljivicu specifična je pojava belog micelijuma i crnih sklerocija.

Sklerocije mogu ostati u zemljištu i do 10 godina.


Pri oboljevanju stabla i korena, dolazi do omekšavanja tkiva koje onemogućava transport vode i hranljivih materija u ostale delove biljke. Na obolelom tkivu se javlja bela vunasta materija, što je zapravo micelijum. Posledica je uvenuće biljke. Pri oboljevanju stabla, neretka je pojava da se zbog omekšanja tkiva, stabla polome i polegnu.


Međuredna kultivacija i navodnjavanje ključni za visok prinos soje.

Najveći problem kod ovih gljiva je što sklerocije mogu ostati u zemljištu i do deset godina. Zato je neophodno pre setve obaviti sve agrotehničke mere da bi se sprečila pojava i ublažile posledice prisustva ove bolesti. Pored toga, širi se uz pomoć zaraženih biljnih ostataka. Problem koji je najviše izražen kod soje je što ne postoje otporne sorte, ali to važi i za druge kulture.

Soja © Pixabay


Glavična forma se javlja posle cvetanja suncokreta. Simptomi ove forme su smeđe-braon pege koje se brzo povećavaju na donjoj strani glavice. Kao i kod oboljevanja stablai korena, zaraženo tkivo omekšava i truli. Oboljenje zahvata celu glavu, a između semenki se javlja beli micelijum koji se kasnije pretvara u sklerocije. Zaraženo seme je izuzetno slabog kvaliteta, nekrotično i lošeg ukusa, te se zato ne može ni prodati ni iskoristiti u poljoprivrednoj proizvodnji. Seme, iako zaraženo, nije značajan izvor zaraze jer ne prenosi sklerocije.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica