Preporuka Galenike-Fitofarmacije za zaštitu soje

Preporuka Galenike-Fitofarmacije za zaštitu soje

Soja se uglavnom nalazi u fazi formiranja druge ili treće troliske, ovo je pravo vreme za suzbijanje, odnosno zaštitu od širokolisnih korova. Galenika-Fitofarmacija za ovaj posao preporučuje upotrebu jednu od dve kombinacije herbicida.

„Kombinacija Galbenona u dozi od 2l/ha, uz preparat Okvir u dozi od 8 g/ha i Kvazar 0,4-0,6 l/ha čine kompletnu zaštitu od svih korova“, objasnio je Duško Vitković iz Galenike-Fitofarmacije.

Drugu kombinaciju čine preparati: Galbenon 2l/ha, Okvir 8g/ha i preparat Rampa u dozi od 0,4 l/ha. Radi pojačavanja delovanja na ambroziju i divlju konoplju.

Suzbijanje korova u soji i suncokretu herbicidom KVAZAR

„U slučaju usporenog, produženog nicanja korova ovi tretmani mogu da se urade u tzv. split aplikaciji, tj. u dva tretmana“, kaže Vitković.

Divlji sirak iz rizoma, koji je ove godine usled visokih temperatura i vlage prisutan na svim njivama je naterao mnoge proizvođače na tretman pre nicanja. Kada list divljeg sirka počne da crveni to je prvi znak njegovog propadanja. Stručni tim Galenike-Fitofarmacije za ovu namenu predlaže dva tretmana, preparatima Rafal 120 i Globus EC.

„Vreme primene preparata Rafal 120 je od prve troliske pa do početka cvetanja, uspešno suzbija divlji sirak, muhare, zubaču i pirevinu. Doza primene preparata rafal 120 je od 1,3-1,4 l/ha. Drugi preparat je Globus EC u dozi od 1,2-1,4 l/ha“, rekao je Duško Vitković iz Galenike-Fitofarmacije.

Uz tretman širokolisnih korova koji se radi do formirane treće troliske iz ove kompanije preporučuju i upotrebu dva folijarna đubriva Fertigal Humi Top u dozi od 2l/ha i Solutaste Forte 15-30-15 +TE u dozi 2kg/ha. Navedena đurbiva imaju ulogu da intenziviraju porast korena i generativnih organa biljke.

„Pre cvetanja primeniti Foligal bor 150 u dozi od 2l/ha i Cirkon 50 ml/ha“, dodao je Duško Vitković.

Sagovornik:

Diplomirani inženjer Duško Vitković

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

.