Posejte dobar kukuruz šećerac i zasladite vaša jela

Posejte dobar kukuruz šećerac i zasladite vaša jela

Potrošnja kukuruza šećerca se iz godine u godinu povećava. Razlog za to jeste što je on postao nezaobilazna namirnica u svakoj kuhinji. Može biti dobar za pripremu različitih jela ili kao sastojak osvežavajućih salata tokom leta. Mogućnosti za njegovu pripremu su brojne, a sve zavisi od vaše kreativnosti.
 

Superslatki šećerac SENTINEL F1- © Konus Glorija

Lekovitost kukuruza šećerca

Kukuruz šećerac veoma je dobar za vaše zdravlje. Obezbeđuje sve nutrijente koji su metabolizmu potrebni da bi bio zdrav. Bogat je vitamina A, B, E i sadrži mnogo minerala. Ovaj kukuruz ima visok sadržaj vlakana, što igra značajnu ulogu u prevenciji bolesti digestivnog trakta kao što su zatvor i hemoroidi, kao i rak debelog creva, a prisutni antioksidansi deluju kao anti-kancerogeni agensi i vrše prevenciju od Alchajmerove bolesti.
 

Sadnja kukuruza šećerca

Tradicionalno, setva na našim prostorima počinje u drugoj polovini aprila. Ipak, ima slučajeva kada se ona obavlja i ranije ukoliko vremenski uslovi i visina temperature budu odgovarajući. Potrebna minimalna temperatura zemljišta na 5 centimetara dubine mora da bude veća od 10°C. S obzirom na to da je dužina vegetacije do tehnološke zrelosti kratka, kukuruz šećerac se može sejati i kasnije, i to sve do sredine jula.
 

Novi rani hibrid MINT F1 - © Konus Glorija

Ukus šećerca određuje slatkoća koja zavisi od udela šećera i skroba. Na tržištu postoje hibridi normalne slatkoće (su) i hibridi sa povećanom količinom šećera ili superslatki (sh).
 

Pravi izbor hibrida je pola posla

Kompanija Konus Glorija u svojoj ponudi ima hibride za svačiji ukus. Kada je reč o kukuruzu šećercu normalne slatkoće, ova kompanija ima dva hibrida.

Ako želite da se sa ovom kulturom prvi pojavite na tržištu, odaberite hibrid SUNDANCE F1 koji stiže za 67-68 dana od nicanja. Ovaj hibrid zbog kratke vegetacije i brzog porasta sve je interesantniji za proizvodnju iz rasada.
 

Ako želite da se pojavite prvi na tržištu sejte kukuruz šećerca SUNDANCE F1 - © Konus Glorija


Ukoliko želite krupnije klipove dužine 22-24 centimetra i da u glavnom delu sezone ne brinete o plasmanu, onda je najbolji izbor BONANZA F1. To je hibrid robusne biljke, vegetacije 82-85 dana, koji često obrazuje po dva upotrebljiva kvalitetna klipa. Ovaj šećerac je, pored upotrebe u svežem stanju, dobar i za preradu.

Ako vaše tržište preferira superslatke šećerce, onda posadite MINT F1, novi rani hibrid koji je već postao hit u Mađarskoj. Vegetacija je oko 75 dana, odlikuje se stabilnom, čvrstom biljkom visine 180-190 centimetara. Na različitim lokacijama je formirao po dva upotrebljiva – prodajna klipa dužine 20-22 centimetra.
 

Ako ne želite da razmišljate o plasmanu sejte BONANZA F1 hibrid - © Konus Glorija


Drugi superslatki šećerac je SENTINEL F1 čija je vegetacija 82-85 dana od nicanja. Klipovi su dužine oko 22 centimetra i za njega je vezana dobra oplodnja, otpornost na rđu, visok sadržaj šećera i mogućnost korišćenja u preradi.
 

Berba kukuruza šećerca

Tehnološka zrelost kukuruza šećerca nastupa oko 20 dana nakon oplodnje, kad na pritisak među prstima iz zrna izlazi mlečni sok. Pri srednjim dnevnim temperaturama oko 16°C prihvatljiva tehnološka zrelost traje oko 5 dana, a pri 29°C samo 1-2 dana. Zato ga treba brati rano ujutro, dok su niže temperature.
 


Skladištenje kukuruza šećerca

Pothlađeni šećerac može se skladištiti 6-8 dana na 0°C i pri 95% relativne vlage vazduha, 3-5 dana na 5°C, a samo 2 dana na 10°C.
 

Sponzorisani članak
Konus Glorija
Konus Glorija - © Konus Glorija
Ulica: Dobanovačka 52, 11080 Zemun – Beograd
Tel/fax: 011 26 19 676, 011 316 85 19
E-mail: [email protected]

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica