Pometnja, život iz slamarice ko ima i 0 konkurentnosti u srpskoj poljoprivredi!

Pometnja, život iz slamarice ko ima i 0 konkurentnosti u srpskoj poljoprivredi!

U ime Udruženja “Pančevački ratari”, Asocijacije “Agrarni forum” Pančevo i Udruženja “Građanska neposlušnost” Dolovo, objavljujemo saopštenje za medije ovde navedenih udruženja.

 

“Prvomajska prolećna setva, koja se završava oko Đurđevdana najskuplja je dosad (i do 40%) pa je i najposnija.

Sejali smo uglavnom staro seme koje smo nekad držali za rezervu.

Upotreba veštačkog đubriva je korišćena poput začina.

Otaljali smo ovu setvu u nevreme jer su odavno prošli optimalni rokovi (od 5-25. Aprila), a neki još uvek nisu sejali, a možda i neće jer će po svemu jeftinije proći i odmoriti svoje zemljište za bolje dane.

Da nesreća bude veća, svi koji su svoje žitarice stavili na lager obezvredili su svoje proizvode za preko 40% vrednosti (36 din – 22 din kukuruz, a pšenica još gore).

Uvođenje E-agrara u sred prolećnih radova napravila je opštu pometnju, pa su izostali i državni podsticaji za prolećnu setvu.


Sve u svemu kod nas opšti haos, dok u zemljama članica EU podsticaji idu normalno od 300 – 600 evra po hektaru.

U uslovima otvorenih granica prema tim zemljama EU naša konkurentnost je pala na nulu.

Nismo konkurenti čak ni zemljama koje ratuju već 2 godine, jer svoje proizvode – doduše sumnjivog kvaliteta prodaju ispod cene koštanja. Sve u svemu opšta katastrofa očekuje naše poljoprivredne proizvođače.


Ponekad je u ovakvim uslovima bolje ne sejati ništa, jer je jeftinije, poput Nemačke koja svake četvrte – pete godine odmara svoje poljoprivredno zemljište.

Sve što nas je zadesilo veliku odgovornost snosi i ministarka poljoprivrede koja nije stručna za ovu oblast i ne poznaje agro rokove.


Zbog toga su mnogi istresli svoje slamarice do poslednjeg dinara i potrošili novac koji su nekad iz boljih vremena ostavljeni za ,,ne daj bože’’.

Oni koji su se ponovo zadužili kod banaka organizatora proizvodnje i raznoraznih trgovaca poljoprivrednih proizvoda nose rizik dužničkog ropstva i sopstvenog bankropstva zbog apsolutno ne-ekonomskog ambijenta poljoprivredne proizvodnje, u Srbiji.

 

Ovlašćeno lice – Jovan Negovan.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica