Planovi za prolećnu setvu

Planovi za prolećnu setvu

Kada je reč o prolećnoj setvi, iz razgovora sa našim sagovornikom iz Kraljeva, možemo zaključiti da neće biti promena u površinama i vrsti useva. Prošlogodišnje cene žitarica nisu uticale na promenu planova za narednu prolećnu setvu.
 

Kukuruz - @Agromedia

 

Koji su planovi za prolećnu setvu i da li su poljoprivrednici zadovoljni prošlogodišnjim rodom? Da li je nestabilna cena suncokreta uticala na promenu strukture prolećne setve? Svoja iskustva i planove predstavio nam je poljoprivredni proizvođač Nebojša Dukić iz Kraljeva.

 

Početak setve planiran je za kraj marta

Poljoprivredni proizvođač Nebojša Dukić iz sela Drakčići kod Kraljeva na svom zemljištu proizvodi kukuruz, pšenicu i ječam. U ovogodišnjoj prolećnoj setvi neće biti većih promena u odnosu na prošlu godinu. „Kukuruz sejemo na 4 hektara, pšenicu na 80 ari i ječam na 40 ari. To su površine koje planiramo da zasejemo na proleće i iste su kao prošle godine. Ako vreme dozvoli, planiramo setvu krajem marta, pa da 2. ili 3. aprila bude završeno“, kaže Nebojša.  

 

Zaokružen ciklus proizvodnje – bolja zarada

Žitarice su namenjene ishrani stoke koju gaji u domaćinstvu i to krava, bikova, junadi i teladi, kao i svinja različitih kategorija. „Sa ove površine obezbeđuje se hrana za oko 10 krava, junad, kojih imam 7-8 u toku godine, 4 teleta i 3 bika, 10 svinja različite kategorije. Koncentrat dokupljujem“, objašnjava Nebojša Dukić.

On smatra da je isplativije ako se na gazdinstvu, pored ratarske, organizuje i stočarska proizvodnja: „Prošle godine sam bio na nuli, a da sam prodavao žitarice, verujem da bih bio na gubitku. Najbolje je zaokružiti ceo proces proizvodnje, imati i biljnu i stočarsku proizvodnju. Ali treba naglasiti da se ispod 10 krava ne isplati, nema zarade.


 

Nestabilna cena suncokreta

Podsetimo da je cena suncokreta u prošloj godini na početku otkupa iznosila 42 din/kg, da bi nešto kasnije opala na 36 din/kg. Proizvođači koji su među prvima prodali suncokret, ostvarili su višu cenu. Pad cene uticao je na nezadovoljstvo velikog broja poljoprivrednika.

 


Suncokret - @Agromedia

Pročitajte i kako protiče planiranje prolećne setve u Braničevskom okrugu


Sagovornik:
Nebojša Dukić, selo Drakčići kod Kraljeva

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica