Plan prolećne setve biće ostvaren uprkos kašnjenju

Plan prolećne setve biće ostvaren uprkos kašnjenju

Plan prolećne setve biće ostvaren uprkos kašnjenju - © Milanko Danilović / Agromedia

Na području poljoprivredne savetodavne stručne službe Kraljevo, u čijoj su nadležnosti grad Kraljevo i opštine: Vrnjačka banja, Raška i Ivanjica, planirano je da se ovog proleća kukuruzom zaseje 9.140 hektara, sojom 150 i suncokretom 80 hektara, dok je sadnja krompira predviđena na 1.350 hektara. Zbog epidemije izazvane koronavirusom, prema oceni stručnjaka iz PSSS Kraljevo, setva je do sada obavljena na oko 60 odsto planiranih površina  što se, s obzirom na sve nevolje s kojima su se suoočili i poljoprivredni proizvođači, može smatrati pravim podvigom.

Časlav Rakić, poljoprivrednik iz sela Pekčanice kod Kraljeva, pretposlednjeg dana aprila poorao je njivu površine od oko hektar i po na kojoj će već početkom sledeće nedelje posejati rani hibrid kukuruza. On tvrdi da je mogao da setvu obavi i ranije ali, imajući sve okolnosti rada na njivi i selu ovog proleća, i to je dobar rok. Časlav se nada i dobrom prinosu.

„Sada nam je kiša najvažnija da ne bismo bacali seme u suvu zemlju. Nedostaje vlage i to sam znao i dok nisam ušao s traktorom u brazdu. Snega u našem kraju gotovo da nije bilo, prolećnih kiša takođe tako da svi nestrpljivo čekamo kišu koja bi u potpunosti nadomestila kašnjenje u setvi“, kaže uzorni ratar sa obronaka planine Jelice.

Plan prolećne setve biće ostvaren uprkos kašnjenju - © Milanko Danilović / Agromedia

Prema njegovim rečima, sve drugo ne nedostaje: „Imam kvalitetno seme, njivu sam dobro nađubrio stajnjakom, primeniću dobru zaštitu i nadam se punom salašu“.

Nenad Nešović, master inženjer agronomije iz Poljoprivredne stručne službe Kraljevo, ističe da su veliki proizvođači u ravničarskim predelima već obavili setvu kukuruza.

„Verujem da će i ostali ratari završiti setvu do kraja prve nedelje maja. Tu pre svega mislim na kraljevačku teritoriju koja u ukupnim setvenim površinama koje pokriva naša služba ima daleko najveće učešće. To nije nimalo lako. Zato i želim da kažem da su i naši poljoprivrednici istinski junaci jednog teškog perioda koji još uvek nije iza nas“, kazuje inženjer Nešović.

Prema njegovom mišljenju, ministarstvo poljoprivrede u velikoj meri pomoglo je seljacima da planirane poslove što je moguće lakše obave.Oni su mogli da preko Uprave za zaštitu bilja apliciraju za dozvole koje su im omogućile nesmetano kretanje tokom vanrednog stanja i to su naši ratari i drugi proizvođači s registrovanim gazdinstvima koristili na pravi način.

Plan prolećne setve biće ostvaren uprkos kašnjenju - © Milanko Danilović / Agromedia

„Mislim da nijedan zahtev Ministarstvo poljoprivrede nije odbilo ako se podnosioci zahteva vlasnici registrovanog gazdinstva. To je bila velika pomoć“, kaže Nešović.


Prema Nešovićevim rečima i sadnja krompira, koja je na području PSSS Kraljevo planirana na 1.350 hektara, od čega najviše na području Ivanjice i na Rudnjanskoj visoravni, već obavljena u ravničarskim krajevima i pored reka.

„Verujem da će do kraja maja sadnja krompira biti obavljena i u brdsko planinskom kraju. Dobro je što se poslednjih godina naši proizvođači krompira opredeljuju za seme odličnog kvaliteta i savremen način obrade, setve i zaštite tako da su i prinosi iz godine u godinu sve veći i kvalitet sve bolji, posebno na Rudnu i celom podgolijskom kraju. Ako nas vremenske prilike posluže ova godina mogla bi da bude i rekordna u odnosu na ranije“, ocenjuje Nešović.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica