Pećinci: Požnjeveno 1.700 hektara pšenice

Pećinci: Požnjeveno 1.700 hektara pšenice

Visoke temperature proteklih dana dovele su do naglog sazrevanja pšenice, ozimog ječma i uljane repice, pa je to ubrzalo žetvu na teritoriji pećinačke opštine.

Žetva pšenice u Pećincima - © Pixabay 

U Odseku za poljoprivredu Opštinske uprave Pećinci ističu da se žetva ječma i uljane repice privodi kraju, dok se žetva pšenice obavlja u kontinuitetu.

Od ukupno 7.800 hektara posejane pšenice na pećinačkoj teritoriji do sada je požnjeveno 1.700 hektara, a od 2.900 hektara ozimog ječma požnjeveno je 2.300 hektara.

Žetva uljane repice je pri kraju jer je od ukupno 650 zasejanih hektara žetva obavljena na 500. Do sada je ostvaren prosečan prinos za pšenicu i ječam od 4,5 do 5,5 tona po hektaru, vlaga je optimalna i iznosi oko 12 odsto, dok hektolitarska težina za ove kulture iznosi od 70 do 77.

Zoran Martinović iz Poljoprivredne stručne službe Sremska Mitrovica ističe da je žetva hlebnog zrna i na teritoriji Srema ubrzana jer vreme pogoduje žeteocima, ali da se očekuje manji prinos u odnosu na prošlu godinu, pogotovo kod pšenica koje su kasnije posejane.

Izvor: Dnevnik

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica