Ovaj ratar je posejao mak iz radoznalosti, nada se prodaji „na veliko“

Ovaj ratar je posejao mak iz radoznalosti, nada se prodaji „na veliko“

Mak je sastojak brojnih poslastica poput štrudla i kolača. Nema puno onih koji su se odlučili za njegov uzgoj, iako se njegova cena po kilogramu ne može nikako nazvati niskom. Mi smo porazgovarali sa ratarom Savom Kvrgićem iz mesta Turija u Bačkoj koji je prošle godine posejao mak.

Savo Kvrgić u polju makaFoto: Savo Kvrgić

Ako posejete mak i ne padne kiše, možete ga odmah preorati

Ovaj poljoprivrednik je tu biljku posejao na osam jutara zemlje, prošle jeseni, a sa parcele ga je skinuo pre pet dana.

„Mak sam posejao iz znatiželje jer njega nikada pre nisam sejao, želeo sam da vidim kako će proći. On je veoma osetljiv, ako ga posejete i ne padne kiša posle, ništa neće biti od njega, tako da ga u tom slučaju treba preorati i posejati nešto drugo“, rekao je Kvrgić koji je zahvaljujući padavinama izbegao taj scenario.

Takođe, njegovo polje nije „napala“ nijedna bolest, kao ni štetočina, jer u Turiji kako kaže niko ne seje mak pa nisu imali parcelu odakle da pređu.

Cena na veliko ide od 200 do 250 dinara po kili maka, na malo do 500 dinara

Kako je tek završeno vršenje maka sa njegove parcele još ne može tačno da oceni prinos jer je, prema njegovim rečima, još dosta prljavo i moraju da ga selektuju dva ili tri puta kroz selektor kako bi imao idealnu čistoću. Kombajn to ne može da optimalno uradi jer je u pitanju laka, sitna biljka.

MakFoto: Savo Kvrgić

„Još nisam pronašao kome ću prodati, čekam da ga u potpunosti selektujem i spremim pa ću ga svakako na veliko prodavati, na malo ne vredi jer nemam kome da prodam toliko maka“, istakao je ovaj ratar i dodao da cena po kilogramu ide od 200 do 250 dinara ukoliko se prodaje na veliko, dok kada se prodaje na malo, od kuće, po dve, tri kile, cena iznosi do 500 dinara.

Savo Kvrgić se inače bavi ratarskom proizvodnjom, te u razmeri pola – pola seje soju i kukuruz. Preko IPARD podsticaja ovaj poljoprivrednik je kupio traktor od 120 konja. Pored ratarstva, iz hobija i ljubavi prema životinjama, bavi se i uzgojem konja. Ovaj poljoprivrednik ima tri konja, crne lipicanere koji su izuzetno retki.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica