Od visokih temperatura najviše stradao kukuruz

Od visokih temperatura najviše stradao kukuruz

Veoma visoke temperature proteklih dana nanele su velike probleme poljoprivrednicima, i to posebno ratarima. U ratarstvu su ugrožene gotovo sve kulture, a najviše kukuruz. Stručnjak za poljoprivredu Žarko Galetin rekao je da je kukuruz u ovom trenutku evidentno ugrožen.

Visoke temeprature najviše štete nanele kukuruzu - © Pixabay

Temperature koje su prethodne nedelje dostizale i 40 stepeni najviše su ugrozile kukuruz, ali i ostale kulture su usporile rast ili počele da se suše.

Ratari strahuju da bi mogao da se ponovi scenario iz 2012. kada je zbog suša rod ratarskih kultura prepolovljen. I sada se procenjuje da bi mogao biti manji za 20 odsto. Stručnjak za poljoprivredu Žarko Galetin rekao je da je kukuruz u ovom trenutku evidentno ugrožen.

“Suša je došla u delikatnom trenutku za vegetativni razvoj biljaka, soje i šećerne repe”, kaže Galetin.

Prema njegovim rečima, suncokret je najbezbedniji jer dobro podnosi ovakve vremenske uslove i šteta će biti neznatna.

Rekao je da imamo neke regione koji su više osetili tu vremensku nepogodu a to su područje Banata, neki delovi Srema, kao delovi Istočne Srbije.

“Za kukuruz je neophodno da padne određena količina kiše koja bi izvukla situaciju, tako da štetu ne možemo generalizovati za celu Srbiju. Imaćemo raznolike prinose od regiona do regiona“, zaključio je Galetin.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica