Očekuje se rekordan rod pšenice, a cena?

Očekuje se rekordan rod pšenice, a cena?

Prema rečima Vukosava Sakovića, direktora Udruženja „Žita Srbije“, očekuje se da će žetva pšenice ove godine početi ranije, međutim tako sigurnih procena nema – kada je reč o ceni ove žitarice.

„Veoma je nezahvalno vreme za procenu iz prostog razloga što imamo dosta sušno vreme, sa malo padavina i visokim temperaturama koje po procenama za sada nisu nanele ozbiljniju štetu, ali ne bi valjalo da ovako potraje. Što se pšenice tiče, imali smo dobru setvu, za sada obećava visok prinos, ali cenu pšenice ne diktiramo mi“, objašnjava Vukosav Saković.

Prošle godine je bio veoma loš rod kukuruza, ali je i cena bila niska, što ne bi trebalo da ide jedno sa drugim. Tržište žitarica je postalo globalno.

Pšenica © Pixabay

„Sve ono što se dešava u svetu preliva se i reflektuje kod svih. Žetva pšenice se svakog dana odvija na nekom delu zemljine kugle, u ovom trenutku nema ozbiljnijih problema sa žetvom i očekivanim prinosima i očekuje se dobar, rekordan rod kada je pšenica u pitanju u svetu“, kaže Saković.

Veliki rod će sigurno uticati na cenu i ne treba očekivati da će usled toga cena biti velika.

„Normalno, ja uvek govorim o ceni bez PDV-a, proizvođači bi imali veću cenu za onaj procenat PDV-a koliko dobiju od svojih kupaca. Negde je to ono što je i zakonski propisano 8 odsto, a negde oni dele PDV sa svojim kupcima, odnosno sa posrednicima koji se bave otkupom i daljom distribucijom pšenice“, ističe Saković.

Naklijala pšenica može da se koristi u ishrani stoke

U toku je zaštita pšenice, Vukosav kaže da nije bilo pojave ozbiljnijih bolesti.

„Svi ozbiljni proizvođači pre svega prate prognozno-izveštajnu službu, tamo stvarno ima dobrih saveta i mogu da prate i da znaju šta bi trebalo da pregledaju kod svoje pšenice. Normalno, zaštita još uvek nije završena, bilo bi veoma dobro da padne kiša u fazi pred klasanje“, rekao je Vukosav Saković.

Prošle godine žetva je počela sa nepunih 16 dinara, a završila se sa 18,5 dana što je bila i maksimalna cena. Kupci koji su po ovoj ceni nabavili pšenicu od proizvođača kasnije su je prodavali jeftinije. Kakva će cena biti ove godine znaćemo tek krajem juna.

Sagovornik:

Vukosav Saković, direktor udruženja „Žita Srbije“

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

.