Nikol – glavni korak ka dobrom rodu pšenice!

Nikol – glavni korak ka dobrom rodu pšenice!

Setva pšenice polako počinje. Ukoliko ste Vi među onima koji još nisu nabavili seme, ne zaboravite da je kvalitetno, deklarisano seme jedan od glavnih koraka ka dobrom rodu. Ipak, izbor je veliki, a vremena malo… Zato bi primeri iskusnih ratara koji seju Nikol pšenicu mogli da Vam pomognu!

Milovan Starovlah, ratar iz Srpske Crnje, kaže: „Ima izuzetno krupan klas. Ja sam ove godine brojao i u jednom klasu ima čak do 62 zrna. Uz to, zrno je i veoma krupno.

Dragan Drinić, rukovodilac proizvodnje d.o.o. Raca, dodaje: „Imam veoma dobro iskustvo sa sortom Nikol. Mogu reći da je ta sorta veoma fleksibilna. Prilagodljiva je većini proizvodnih uslova, ima vrlo dobar intenzivni porast, odnosno intenzivno bokorenje”.

Pšenica Nikol - ©Agromedia 

Milovan Starovlah se nadovezuje: „Prinosi su, u zavisnosti od vremena setve i agrotehnike, od 6 do 9,5 tona“.

Dragan Drinić naglašava: „Ima veoma dobro razvijen klas i formira neverovatno veliko zrno. U proizvodnji, zastupljenoj na oko 50 hektara, prinos je oko 8,6 tona, a i hektolitar je izuzeno dobrog proseka – oko 83“.

Milovan Starovlah, ratar iz Srpske Crnje - ©Agromedia 

Ove godine očekujemo da ponovimo te rezultate na samoj površini, a mislim da ćemo ponoviti i u agrotehnici, kako bismo postigli što veće prinose. Svakako ćemo imati tu pšenicu na što većoj površini“, kaže ratar iz Srpske Crnje.

A rukovodilac proizvodnje d.o.o. Raca dodaje: „Neverovatno smo zadovoljni sa ovom sortom i ja mislim da ćemo je i ubuduće raditi”.


Dragan Drinić, rukovodilac proizvodnje d.o.o. Raca - ©Agromedia 

Rezultati sve govore. Čim neka sorta daje rezultate, ona je obezbedila sebi mesto za setvu. Nikol će biti simbol LG-ja i distributera Galenike-Fitofarmacije. U svakom slučaju, pozitivno se govori o toj sorti“, zaključuje Milovan Starovlah.

Sagovornici:
Milovan Starovlah, ratar iz Srpske Crnje
Dragan Drinić, rukovodilac proizvodnje d.o.o. Raca


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica