Nepovoljna pH vrednost zemljišta smanjuje prinose

Nepovoljna pH vrednost zemljišta smanjuje prinose

Stručna služba Agromarketa je testirala preko 5000 uzoraka zemljišta po čitavoj Srbiji i došla do zaključka da je jedan od ključnih problema u ishrani biljaka nepovoljna pH vrednost zemljišta, što negativno utiče i na prinose. 

Različiti su tipovi zemljišta i pH vrednost od severnog dela Srbije-Vojvodine, pa sve dole do juga-do Vranja, ima baznih, kiselih i neutralnih zemljišta.

„Visoka pH vrednost zemljišta, odnosno bazno zemljište, ne dozvoljava biljci da usvaja osnovne hranljive elemente kao što su fosfor i kalijum, dok niska pH vrednost zemljišta forsira biljku da usvaja mnogo fosfora i kalijuma, a manjak azota, pa sa druge strane imate druge probleme u ishrani bilja“, objašnjava Miloš Stojanović iz Agromarketa.

Ako primenite ove preparate vaša pšenica neće propasti

Rezultat istraživanja agronoma sa višegodišnjim iskustvom u proizvodnji povrća i voća su dva nova proizvoda.

„Prvi i osnovni preparat je Fitofert pH plus, koji se koristi kao osnovno mineralno đubrivo bacanjem po površini ciklonom i friziranjem unutar zemljišta, u toku jeseni i u toku zime pred početak vegetacije. Ovim preparatom rešava se problem kiselosti direktno u zoni korena tako što se neutrališe niska pH vrednost zemljišta“, objasnio je Miloš Stojanović.

Fitofert pH plus © Agromedia

 Doza primene preparata Fitofert pH plus je jedna tona po hektaru.

„Znači ako je pH vrednost zemljišta 4,5 što je jako kiselo, sa jednom tonom preparata postaće 5,5 što je idealna pH vrednost za gajenje ratarskih, ali povrtarkih i voćarskih kultura“, kaže Stojanović.

Drugi proizvod je Fitofert PH green koji rešava neutralizaciju tvrdih voda, odnosno visoku pH vrednost voda za navodnjavanje.

Lancelot 450 WG – pravo rešenje za suzbijanje korova u strnim žitima

„Tu pričamo o profesionalnim voćarima i povrtarima koji koriste sisteme kap po kap, koji sa tvrdim vodama, odnosno vodama sa visokim pH imaju problem u toku proizvodnje. Dodavanjem preparata Fitofert Ph green kroz sistem kap po kap rešavamo problem u roku od mesec do dva , tako da u zoni korena dobijamo idealnu pH vrednost“, rekao je Miloš Stojanović.

Održan 11. EXPO kućni sajam kompanije Agromarket

Preparat Fitofert pH green interesantan je i za bazna zemljišta u Vojvodini jer ne utiče na hranljive elemente u zemljištu, a poboljšava pH vrednost. 

Rešavanjem pH vrednosti zemljišta postiže se idealno izbalansirana ishrana biljaka, pored kvalitetnih preparata koji rešavaju kiselost ili baznost zemljišta, korisnicima kompanije Agromarket uvek su dostupni pomoć i saveti stručnjaka iz ove kompanije.

Sagovornik:

Miloš Stojanović, Agromarket

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

.