Na poljima Jablaničkog okruga ovogodišnja žetva pšenice pomerena usled kašnjenja vegetacije ove žitarice

Na poljima Jablaničkog okruga ovogodišnja žetva pšenice pomerena usled kašnjenja vegetacije ove žitarice

Ovogodišnja žetva pšenice u Jablaničkom upravnom okrugu kasni iz razloga što je vegetacija te žitarice na jugu Srbije okasnila. Da bi se pšenica požnjela i odmah skladištila procenat vlage žitnog zrna bi morao pasti ispod 14 odsto. Trenutno je, po oceni leskovačkih stručnjaka, oko 18 odsto vlage u zrnu pšenice.

PšenicaFoto:Agromedia

„Očekuje se da ovogodišnji prinos bude oko pet tona pšenice po jednom hektaru. Pšenica se na poljima u Jablaničkom upravnom okrugu uzgaja na oko 1.100 hektara. Nedavne prolećne padavine u leskovačkom kraju sa oko 20 litara po metru kvadratnom samo za kratko su usporile izlazak kombajna“, ističe u našem razgovoru Jelena Stojiljković, samostalni savetnik za ratarstvo i povrtarstvo Savetodavne stručne službe leskovačkog Zavoda za poljoprivredu.

Žetva ječma, raži i drugih ranih žitarica u Leskovcu se sredinom jula privodi kraju, zato iz Savetodavne poljoprivredne službe leskovačke lokalne samouprave mole da tamošnji poljoprivrednici ne pale strnjiku i drugi bio otpad, jer se zbog uvećane žege u regionu očekuju poveći požari na otvorenom…

Ove godine na poljima u leskovačkom kraju na oko hiljadu hektara zasađen je kukuruz, uglavnom rani hibridi, i očekuju se solidni prinosi te žitarice jer ovi vremenski uslovi prilično pogoduju kukuruzu u fazi metličenja.

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica