Mineralna đubriva sa kontrolisanim otpuštanjem hraniva

Mineralna đubriva sa kontrolisanim otpuštanjem hraniva

Kada je reč o ishrani biljaka, mineralna đubriva sa kontrolisanim otpuštanjem hraniva su najuspešnija. Ova đubriva biljci omogućavaju konstantno iste količine i dugotrajno snabdevanje hranivima koja se uz to potpuno iskorišćavaju. Više o ovoj vrsti đubriva piše dipl. inž. melioracije zemljišta i voda Valentina Aleksić iz Poljoservisa u Knjaževcu.

Kvalitetno zemljište - © Pixabay

Princip delovanja mineralnog đubriva

Đubrivo je u obliku malih granula koje su obložene košuljicom od biljnih smola koja propušta vodu iz tla ili supstrata u granulu i dolazi do otapanja hraniva. Porastom osmotskog pritiska, uz toplo zemljište, hraniva se luče u zonu korena i biljka ih kontinuirano usvaja.

Sporootpuštajuća đubriva dolaze u različitim formulacijama i sa različitom debljinom košuljice prilagođene potrebi kulture. O debljini omotača zavisi dužina delovanja đubriva, a ono može biti 3-4, 5-6, 8-9 pa i 12-14 meseci.

Primeri formulacija osnovnih NPK sporootpuštajućih đubriva: 

Formulacija NPK đubriva - © Valentina Aleksić 

Na tržištu postoji i nova formulacija sporootpuštajućeg azota. Azot je u posebno patentiranom UREA obliku (sadrži 10-tak derivata UREA-e) i može se primenjivati folijarno i putem tla. U listu azot deluje 2 meseca, a u tlu 3 meseca. Ovakvim kontinuiranim otpuštanjem azota nema gubitaka isparavanjem i ispiranjem.

Odabir đubriva

Industrija proizvodi šarolik asortiman đubriva za specijalne namenu i višenamenska đubriva. Svaki novi proizvod sadrži poboljšanu formulaciju, kombinaciju sastojaka ili ima novi mehanizam usvajanja za ishranu i odbranu biljke.

Pri savetovanju povrtara, koji često žele probati nova rešenja, ali neizbežno pitanje na kraju je: „Koliko to košta?“ Tada se primenjuje princip precizne prihrane gde se mora znati „čega ima u zemljištu“, koliko hrane treba i koliko određena kultura iznosi iz zemljišta.

Mineralno đubrivo - © Pixabay

Nakon izračunavanja količine hraniva za očekivani prinos biraju se đubriva. Njihova vrednost zavisi od učinka. Specijalna đubriva sa većom količinom i boljom kombinacijom lakopristupačnih elemenata su skuplja.

Cenu opravdavaju druge prednosti: potpuno su iskoristiva, rezultat đubrenja je brzo vidljiv i istovremeno povoljno utiču na plodnost zemljišta, zdravlje biljki i štite okolinu.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

.