Koliko se isplati prolećna setva?

Koliko se isplati prolećna setva?

Nedostatak finansijskih sredstava ovog proleća će umnogome uticati na setvene planove ratara, pa će neki od njih, i pored nepromenjene cene repromaterijala, smanjiti setvu.

 Seme kukuruza - @Agromedia

Prolećna setva u Posavini samo što nije počela, u toku je poslednja priprema zemljišta, ali osim što će setva ove godine biti nešto skuplja, poljoprivredni proizvođači neće imati ni adekvatnu pomoć od države usled kašnjenja subvencija.

Ivan Lazić iz sela Grabovac, nadomak Obrenovca, kaže da će i pored nepromenjenih cena repromaterijala u odnosu na prošlu godinu, ovog proleća imati manje posla nego lane.

Koliko se setva za ovu godinu u odnosu na prošlu isplati veoma je diskutabilno, cene semena i repromaterijala su ostale nepromenjene, ali sama država je subvencije sa 12.000 smanjila na 4.000 dinara, tako da je duplo više neisplativo. Ako bude suša kao i prošle godine, ništa neće ostati. Ja sam u odnosu na prošlu godinu otkazao deset do petnaest hektara koje ne držim više pod kirijom, i njih zbog smanjenih subvencija ne mogu da obrađujem“, ističe ovaj poljoprivrednik.
 

Ukoliko se ne poseju pravi hibridi, sa pravom količinom đubriva, prinosa neće biti, već samo finansijskog gubitka. 

Ponuda semena je raznovrsna, ali se u ovom trenutku potražnja svodi samo na informisanje o cenama. Prodaja đubriva je krenula, ali je među obrenovačkim poljoprivrednicima ovih dana najaktuelnija prihrana pšenice. Cene repromaterijala u odnosu na prošlu godinu ostale su nepromenjene, dok je cena đubriva snižena za otprilike 5-10%.
 

Zrna kukuruza - @Agromedia


Poljoprivredni stručnjaci ističu da je za isplativost prolećne setve veoma bitan prinos, kao i agrotehnika koja mora biti na zadovoljavajućem nivou. Ukoliko se ne poseju pravi hibridi, sa pravom količinom đubriva, prinosa neće biti, već samo finansijskog gubitka. Zbog toga je veoma važno da, i pored finansijske nestabilnosti, proizvođači obrate pažnju na prave hibride uz koje na kraju mogu imati dobit.

I ove godine na većini oranica u Posavini biće posejan kukuruz. Kada se u obzir uzmu cene semena, goriva, đubriva i hemije, ovogodišnja setva kukuruza kao najrasprostranjenije prolećne kulture koštaće oko 40.000 dinara po hektaru.

Sagovornik:
Ivan Lazić iz sela Grabovac, opština Obrenovac


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica