Klasifikacija žita nužna za proizvodnju kvalitetnog brašna

Klasifikacija žita nužna za proizvodnju kvalitetnog brašna

Od prvog januara 2018. godine stupio je na snagu Pravilnik o kvalitetu žita, mlinskih i pekarskih proizvoda i testenina, kojim je bliže definisana klasifikacija žita po kvalitetu. Međutim, i dalje se na tržištu mogu naći proizvodi od žita koji spadaju u III i IV klasu, dok su za ishranu ljudi namenjeni proizvodi I i II klase.

Savremena laboratorija - © Metron

Nezavisna laboratorija Metron vrši ispitivanje kvaliteta poljoprivrednih proizvoda i hrane za životinje. Na dugoj listi ispitivanih stavki nalaze se: sadržaj vlage, sirovih proteina, sirove i ukupne masti/ulja, skroba, celuloze, pepela, vlažnog glutena, broja padanja, kvalitet brašna, sadržaj natrijuma, kalijuma i sadržaj ureaze u proizvodima od soje.

Pored toga, u toku je uvođenje novih i aktuelnih metoda ispitivanja, određivanje sadržaja aflatoksina u poljoprivrednim proizvodima, indeksa sedimentacije – Zeleny test, određivanje sadržaja fosfora u hrani za životinje.

Laboratorija raspolaže najsavremenijom opremom svetski poznatih proizvođača, kao što su: Leco, Bruker, Gerhard, Perkin Elmer, AND Instruments, Stable Micro Systems, PG Instruments, Binder, BWB Technologies. Laboratorija obavlja ispitivanje uzoraka po metodima ISO standarda.

Za promet žita veoma je važna kontrola kvaliteta

Standardizovane metode, savremena oprema i obučeno osoblje, kao i konstantno učestvovanje i potvrđivanje u međulaboratorijskim poređenjima i šemama za ispitivanje osposobljenosti, garancija su pouzdanih rezultata ispitivanja (Bipea – Francuska).


Pj-1 Nezavisna laboratorija Metron

Pj-2 Kontrolno telo Metron je ovlašćeno telo za overavanje vlagomera u Srbiji!


Klasifikacija po kvalitetu - © Metron

 


Pravilnik o minimalnim tehničkim uslovima za trgovinu na otkupnim mestima

(“Sl. glasnik RS”, br. 32/2011)

Član 9

Ako se na otkupnom mestu vrši razvrstavanje i klasiranje poljoprivrednih proizvoda, otkupno mesto mora imati obezbeđene uslove i opremu koja omogućava određivanje parametara kvaliteta pri prijemu, odnosno za razvrstavanje prema kvalitetu, odnosno klasi.“

Otkupno mesto mora imati ispravno merilo sa važećim žigom i uverenje o overavanju merila, kao i opremu za utvrđivanje kvaliteta i uzimanje uzoraka.

Tablica 1. Najosnovniji parametri kvaliteta i kvalitativne klase pšenice

Parametri kvaliteta
Kvalitativne klase pšenice Hrvatska 2017. godina
Premium I klasa II klasa III klasa IV klasa
Proteini (%) >15 13,5-14,99 12,00-13,49 10,5-11,99  
Hektolitar (kg/hl) 80 78 78 74  
Vlaga (%) 13,5 13,5 13,5 13,5 13,5
Primese (crna) (%) najviše 2 najviše 2 najviše 2 najviše 2 najviše 2
Ukupna primesa (%) najviše 5 najviše 5 najviše 5 najviše 5 najviše 5

 

Stav kompanije Metron je da navedeni Pravilnik kasni najmanje 10 godina. Pravilnik je stupio na snagu 19.08.2016. godine, međutim od tada do 1. januara 2018. godine „ništa se nije dogodilo u pravcu primene, jer je prošle godine posejano oko 675.000 hektara pšenice, sve su iste sorte kao i ranije“. U trci za visokim prinosima ne vodi se dovoljno računa o kvalitetu zrna. Dok ne budemo vodili računa o sejanju kvalitetnih sorti, ne možemo očekivati kvalitet, i dalje ćemo imati pšenicu pogodnu za stočnu hranu, jer je sadržaj sirovog proteina III i IV klase (ca. 75%), a vlažan gluten ispod 26%!

Kontrola kvaliteta proizvoda pruža garanciju za uspeh

Na osnovu objave u medijima iz januara da su naša brašna i pšenica izvanrednog kvaliteta, kompanija Metron je izvršila ispitivanje ukupno 22 uzorka brašna i to 18 uzoraka brašna iz supermarketa od 8 različitih proizvođača. Preostala 4 uzroka došla su od proizvođača brašna – mlinova. Rezultati ispitivanja do kojih je ova kompanija došla su poražavajući i direktno se kose sa objavom u medijima. 

To znači da po sadržaju sirovih proteina na SM u procentima od 22 uzorka imamo:

  • 2 uzorka I kl.
  • 3 uzorka II kl.
  • 17 uzoraka III i IV kl.

Po sadržaju vlažnog glutena, u procentima od 22 uzorka imamo:

  • 5 uzoraka za ljudsku ishranu
  • 17 uzoraka za stočnu ishranu

Merenje bitnih parametara - © Metron

Kompanija Metron se bavi zastupanjem inostranih kompanija koje proizvode savremenu laboratorijsku opremu i mernu opremu za kontrolu kvaliteta i kvantiteta robe. Poseduju najveću ponudu NIR/NIT analizatora i vlagomera, bave se prodajom laboratorijske opreme, vaga, opremom za otkupna mesta za žitarice, sistemima za kontrolisanje vlage i upravljanje robom u silosima, uređajima za automatsko čišćenje semena itd. Takođe se bave i kalibrisanjem i servisiranjem merne opreme, kao i pružanjem laboratorijskih usluga za ispitivanje poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Ukoliko želite da kontrolu kvaliteta vaših proizvoda vršite sami, kompanija Metron stoji vam na raspolaganu, jer se bave prodajom, kalibrisanjem i servisiranjem laboratorijske opreme i ovlašćeni su za overavanje tipsko odobrenih vlagomera i NIT analizatora.

Za sve informacije o kontroli kvaliteta i laboratorijskim uslugama kontaktirajte kompaniju Metron.

Sponzorisani članak

Metron d.o.o.


Janošikova 16, 21000 Novi Sad, 
Tel. & Fax: +381 21 505 525, +381 21 506 035
Mob: +381 63 851 2217
Laboratorija: +381 21 506-255, +381 21 506-277
Email: [email protected]

www.metrongroup.eu
www.metronkt.eu

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica