Kako protiče setva ozimih useva?

Kako protiče setva ozimih useva?

U septembru i oktobru nije palo ni kapi kiše, a svega par kišovitih dana tokom jula i avgusta nisu popravili stanje u poljoprivredi. Setva ozimih kultura protiče malo sporije, ali za sada nema bojazni kažu iz Ministarstva poljoprivrede.

 

Ministar Nedimović kaže da se očekuje da za narednu godinu ukupno bude 550.000 tona pšenice

“To je nešto manje nego ove godine. Ali to je normalno zbog rotacije useva, zbog plodoreda. I očekujem da nećemo imati toliko problema kao prošle godine zbog suše. Suša jeste bila prusutna, ali imali smo kiše i ovih dana. Ja sam video krećući se po Bačkoj, već vidim da je negde pšenica i krenula. Pretpostavljam da su to one parcele koje imaju sisteme za navodnjavanje. Pričajući sa različitim ljudima iz Žita Srbije da će situacija biti bolja nego prošle godine”, kaže ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović. 

Sa druge strane kako nam javlja dopisnik iz Kraljeva, od Čačka i Lučana pa sve do Kraljeva na prste se mogu izbrojiti poorane njive za setvu pšenice od koje, zbog velike suše, bar za sada nema ničega. Kako kažu poljoprivrednici iz ovog kraja, ovakva suša ih nije zadesila poslednjih tridesetak godina.

Velika zabrinutost vlada i kod stočara. Ovce se nakako snalaze za hranu iako je na livadama i pašnjacima sve manje trave, one više brste grane od voća jer nemaju šta da pasu. Dok je krupnija stoka u problemu.

Strčnjaci tvrde da je novembar poslednja šansa za setvu pšenice, u suprotnom ratari se moraju okrenuti jarim sortama i setvi na proleće.

Sagovornik: ministar poljoprivrede Branislav Nedimović


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica