Kako proizvoditi žuti zvezdan

Kako proizvoditi žuti zvezdan

Žuti zvezdan je višegodišnja leguminoza koja u Srbiji po značaju dolazi na treće mesto posle lucerke i crvene deteline. Pogodan je za različite načine gajenja, kao čist usev ili u smeši sa travama i za različite načine iskorišćavanja, košenje i ispašu.

 

Žuti zvezdan - © Pixabay

Životni vek žutog zvezdana je 5-7 i više godina. Zbog sporog razvoja u početku vegetacije u plodoredu dolazi posle useva koji ostavljaju ne zakorovljeno zemljište a posle razoravanja zvezdana treba sejati biljne vrste sa plitkim korenovim sistemom, jer dublji slojevi zemljišta ostaju osušeni i osiromašeni u hranivima.

U godini setve žuti zvezdan se sporo razvija. U povoljnim uslovima može da se kosi 1-2 puta a u drugoj i ostalim godinama 2-4 puta. U prva dva otkosa dobija se oko 70% ukupnog prinosa. Za ispašu stoke tokom godine može se koristiti 3-4 puta. U cvetu žutog zvezdana nalaze se gorke materije, zbog čega ga stoka u vreme cvetanja nerado jede pa se na ispašu pušta pre cvetanja.

Spremanjem sena gorčina se gubi, stoka ga rado jede pa se košenje obavlja u vreme cvetanja. Pri ishrani preživara svežom zelenom masom ne izaziva nadutost, pa je zbog toga pogodan i za pašnjačko iskorišćavanje. Sve krmne leguminoze, pa i zvezdani, sa starošću biljaka značajno gube od hranljive vrednosti, ali je smanjenje kvaliteta znatno manje izraženo nego kod smeše trava, što je pogodnost za spremanje kvalitetnog sena.

Leguminoza žuti zvezdan - © Pixabay

Zahtevi zvezdana prema agroekološkim uslovima su veoma skromni pa u manje povoljnim uslovima uspevanja daje veći prinos i rentabilniju proizvodnju od lucerke i crvene deteline. Može se gajiti u ravničarskim i brdsko-planinskim krajevima. Vrlo je otporan i na visoke i na niske temperature. Odrasle biljke mogu da izdrže mrazeve do -25 C a mlade do -6 C. Zahtevi prema vodi su umereni. Podnosi dobro sušu a posle plavljenja od 35-50 dana može da nastavi normalan rast.

Ni prema zemljištu nema velike zahteve. Može da se gaji na dubokim i plitkim, siromašnim i plodnim, suvim i vlažnim zemljištima. Dobro podnosi kako kiselu tako i alkalnu reakciju. Od svih mahunarki žuti zvezdan najbolje podnosi kako kiselo tako i zaslanjeno zemljište i zemljište siromašno u fosforu. Može se sejati i na parcelama koje su podložne napadu miševa. Takođe može se gajiti na zemljištima zaraženim vilinom kosicom i nematodama jer ga ne napadaju paraziti kao što je cuscuta a retko ga napadaju biljne bolesti i štetočine.


Iz svega iznetog može se zaključiti da je žuti zvezdan izuzetno važna biljka za proizvodnju stočne hrane. Imajući u vidu svojstva ove biljne vrste, postoje brojni razlozi da se zvezdan, kao i druge leguminoze, uključi u intenzivnu proizvodnju voluminozne stočne hrane naročito na parcelama koje ne odgovaraju gajenju ostalih višegodišnjih manunarki.

Izvor: Poljoprivredne stručne i savetodavne službe
Autor:  dipl.inž. ratarstva i povrtarstva Milica Popadić,  PSSS ,,Poljosavet” doo Loznica

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica