Kako pomoći semenu da postane biljka?

Kako pomoći semenu da postane biljka?

Pomoć biljkama je potrebna kada su male, kao što je i deci potrebna pomoć kada su mala, a Biognezdo je vrhunska pomoć semenu, posebno u uslovima nakon toplih zima, kada nema dovoljno vlage u zemljištu što otežava uslove klijanja.

Biognezdo se nanosi na seme, odnosno seme se tretira pre setve, prevashodno seme kukuruza ali i drugih biljaka, kao što je suncokret.

Važno je znati da je Biognezdo biostimulator. Sadrži aktivne zemljišne mikoorganizme i biostimulatore za biljni rast. To znači da je odgovor biljke jako brz, a to su klijanje, a potom i nicanje.

To je ono što ljudi vole da vide „da je krenulo, da je ujednačen usev tamo gde se delovalo sa Biognezdom, jer je to prirodan način da se dobije bolja klijavost na njivi – to je kvalitet”, kaže dipl. inž. Bogdan Žigić, ispred kompanije Biofor Systems.

Prema njegovim rečima, jedno je koliko je klijavost deklarisana, a drugo šta ćete dobiti na njivi. To velikim delom zavisi i od domaćina, kako će pripremiti njivu i posejati, ali naravno da zavisi i od uslova same sredine.

Nažalost, imamo godinu u kojoj su zimske padavine bilo izuzetno male, rezerve zimske vlage su niske i to je sigurno nešto što će uticati na kvalitet prolećne setve.

Biognezdo će brinuti za svako zrno, odnosno dati energiju i snagu samom semenu da kreće u vegetaciju. Sa takvim načinom se bolje razgrađuju i bolje koriste rezerve koje postoje iza klica, a to je skrob u samom semenu i to je prirodan način da dobijete izuzetno brz početni porast. Kada ona krene i osamostali se onda smo mi manje potrebni”, kaže Žigić.


Da li se primena ovog preparata isplati?

Biognezdo se ekonomski mnogo isplati, a to su potvrdile analize i merenja, u kojima se merio prinos ali i sve ono što do njega dovodi: veličina korena, rast biljke, masa biljke, veličina sprovodnih sudova…

„Kod kukuruza je apsolutno dobitna kombinacija tretiranje semena sa Biognezdom. Na taj način se dobija snažan start, a posle se radi sa Biofor Active-om. To je nešto što je odnegovana biljka, a mi smo sigurni da je ona obezbeđena sa svim hranljivim materijama u potpunosti – u toku cele vegetacije”, zaključuje Žigić.

Sagovornik:
dipl. inž. Bogdan Žigić, Biofor Systems


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica