Kako obaviti predsetvenu pripremu zemljišta

Kako obaviti predsetvenu pripremu zemljišta

Adekvatnom predsetvenom pripremom zemljišta treba obezbediti odgovarajuće agrotehničke uslove za što bolju klijavost semena i kasniji razvoj biljaka.

 

Obrada zemljišta - © Pixabay

Predsetvenom pripremom treba obezbediti rastresit površinski sloj koji će prekriti seme i optimalno zbijenu posteljicu na koju će seme biti položeno.

Rastresiti sloj smanjuje otpor klici pri nicanju, a donji obezbeđuje dobar kontakt između semena i zemljišnih čestica. Kasnije taj sloj treba da obezbedi pravilno ukorenjavanje biljke. Ako nemamo pravilno obezbeđena ova dva sloja otpor klici pri klijanju može biti veliki, ali i kontakt korena i zemljišnih čestica u slučaju suše je otežan. Ako je optimalno zbijen sloj vlaga se duže zadržava i ova vlaga će trajati 5 – 7 dana, pa će biljka pri prvoj kiši nastaviti razvoj.

Šta preporučuju ratari – nađubrite i čuvajte vlagu!

Priprema se izvodi različitim oruđima, u zavisnosti od obrade:

  • ako je obrada izvršena čizel plugom dovoljno je jednom preci setvospremačem,
  • ako je u pitanju klasična obrada u suvim jesenima (suvo zemljište) predsetvena priprema se izvodi paker valjcima, da bi se rasitnile buse, sabilo zemljište.

Kasnije se prolazi setvospremačem dva puta. U vlažnom jesenjem periodu (klasična obrada plugom), predsetvena priprema se izvodi lakom tanjiračom ili lakim paker valjkom, a predsetvena obrada setvospremačima, rotacionom drljačom, drljačom .


Upotreba stajnjaka ključna za održavanje plodnosti zemljišta

 

Broj prohoda zavisi od kvaliteta osnovne obrade.


 

U zavisnosti od tipa zemljišta predsetvenu pripremu treba obaviti 3 do 7 dana pred setvu. U tom periodu dolazi do sleganja setvenog sloja.


Kako organski proizvođači pripremaju zemljište

Predsetvena pripremana utiče na kvalitet i brzinu setve (ujednačena dubina setve), klijanje i nicanje je ujednačeno, postižemo željeni sklop biljaka, a sve to utiče na prinos i kvalitet zrna.

Izvor: Poljoprivredne stručne i savetodavne službe

Autor: dipl. inž. Gordana Rehak PSSS Šabac

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica