Kako da postignete odlične rezultate u proizvodnji kupusa

Kako da postignete odlične rezultate u proizvodnji kupusa

Na Danima polja kupusa u Futogu saznali smo kako da uspešno proizvedete kvalitetan kupus. Kompanija „Agroarm“ obezbedila je kvalitetno seme, „Belchim Crop Protection“ sredstva za zaštitu, a „Timac agro“ đubrivo. Ova saradnja donela je odlične rezultate koje su prikazali na oglednim poljima futoške poljoprivredne škole.

Pažljivim odabirom hibrida, đubriva i adekvatne zaštite, gajenje kupusa može dobro da se isplati. U to su vojvođanske povrtare uverili organizatori Dana polja kupusa u Futogu, kompanije: „Agroarm“, „Belchim Crop Protection“ i „Timac agro“.

 

Kupus @agromedia

Nastavljajući saradnju nakon letošnjeg oglednog polja paradajza u selu Vinarce, ove kompanije su na oglednoj parceli srednje Poljoprivredne škole u Futogu spojile kvalitetno seme, đubrivo i program zaštite, kako bi dobili odlične rezultate u proizvodnji kupusa. „Agroarm“ je predstavio 5 hibrida kupusa iz palete Seminis, sa kraćom i dužom vegetacijom. 

 

Dani polja kupusa @agromedia

Na prvom mestu po ranostasnosti na ogledu je Platinum dynasty čija je vegetacija 70-75 dana, što kod kupusa može da varira u odnosu na vremenske uslove. To je CMS hibrid čije su glavice u proseku oko 2 kg, ujednačen kupus, odličan i za svežu potrošnju, ali i za kišeljenje. Njega planiramo za prolećnu i letnju proizvodnju. Može se gajiti i na jesen, ali trebalo bi tu njegovu ranostasnost iskoristiti u prvom delu sezone“, ističe Miloš Čeković, inženjer zaštite bilja u kompaniji „Agroarm“.
 

Platinum Dynasty F1 @agromediaSledeći kupus po ranostasnosti je Bucharest, a njegova vegetacija od momenta rasađivanja je 80-85 dana. Za nijansu je krupniji od PlatinumaTo je kupus za letnju i jesenju proizvodnju, ima tanke listove, koji su zgodni kasnije za dobijanje kiselog kupusa“, dodaje Miloš.

Pored već poznatih „Agroarmovih“ hibrida, mnogobrojni proizvođači mogli su da vide i novije hibride, sa dužom vegetacijom i odličnim karakteristikama. To su Kvarc, Tobija i Ambrozija.
 

Tobija F1 @agromedia


Sledeći po dužini vegetacije je Kvarc, sa vegetacijom do 90 dana. Izuzetno dobro sabija vegetaciju, a planira se za kraj leta, odnosno jesen. Ovde na oglednom polju je i hibrid po imenu Tobija, koji stiže za 90 do 100 dana od momenta rasada. To je hibrid krupnih glavica, dobre zbijenosti i on je odličan za kišeljenje, naglašava Čeković.

Od „Agroarmovih“ stručnjaka proizvođači mogu da dobiju savet i preporuku za hibrid koji će dati dobre rezultate na određenom zemljištu. Pored toga što su povrtari videli dobre hibride kupusa, dobili su i veliki broj saveta i informacija o uspešnom gajenju kupusa i od stručnjaka iz kompanija „Timac Agro Balcans“ i „Belchim Crop Protection“.
 


Kupus @agromedia


Timac Agro“ poseduje kompletnu paletu đubriva za proizvodnju kupusa.
Stručnjaci podstiču proizvođače na direktnu komunikaciju budući da, kako nam je objasnio Josip Bereš iz ove kompanije, saveti ne mogu biti isti za sve proizvođače, između ostalog i zbog tipa zemljišta“, objasnio je Josip Bereš, predstavnik kompanije „Timac Agro“. 

Ovde smo predstavili deo našeg programa čvrstih, azotnih đubriva u sulfamu, deo programa Eurofertila i Duofertila čvrstih i kompleksnih đubriva, kao i deo programa folijarnih đubriva u zavisnosti od fenofaze biljaka. U individualnom razgovoru sa proizvođačima dajemo preporuke za prihranu biljke kako bi taj hibrid koji ima potencijal dao svoj maksimum“, dodaje on. 
 

Eurofertil @agromedia


Fertiactyl Starter
je folijarno đubrivo koje ima dvostranu primenu, može da se primeni fertigacijom kroz sistem „kap po kap“ i kao folijarac preko lista. Prvenstveno tera biljku, zbog stimulatora koji se nalazi u njemu, da brže razvija i regeneriše koren i korenske dlačice, objašnjava Bereš.

Proizvođači kupusa na ovim prostorima bore se sa velikim brojem bolesti i štetočina, kojih je iz godine u godinu sve više. Dodatnu muku stvaraju i loši vremenski uslovi u periodu iznošenja rasada na parcele, tako da je pojava bolesti neminovna. „Belchim Crop Protection“ predstavio je program sredstava za zaštitu ove biljne kulture, prvenstveno fungicida.
 

 Kupus @agromedia


Randman top
je jedna inovativna aktivna materija, cizofamid, nezamenjiv pratilac u zaštiti kupusa i ostalih kultura od plamenjače. U ogledu je korišćen i Profilux koji pruža preventivnu i lokal-sistemičnu zaštitu. Valis je dobro poznat fungicid proizvođačima kupusa, krompira, paradajza i paprike“, rekao je predstavnik kompanije „Belchim Crop Protection“.

Mi za njega kažemo da je to fungicid ‘3 u 1’ jer pruža, pored fungicidne aktivnosti, i dodatnu aktivaciju hlorofila i aktivaciju odbrambenog mehanizma biljke“, izjavio je za Agromediju Slavoljub Birvalski iz kompanije „Belchim Crop Protection”.
 

Kupus @agromedia

U svojoj ponudi „Agroarm“ ima semena i za druge povrtarske kulture: tikvice, krastavac, lisnato povrće, lubenicu, dinju, a tu su i različiti supstrati, kao i sredstva za zaštitu bilja.

Sagovornici:
Miloš Čeković, inženjer zaštite bilja u kompaniji „Agroarm“
Josip Bereš, predstavnik kompanije „Timac Agro“
Slavoljub Birvalski iz kompanije „Belchim Crop Protection”
 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica