Jesenja setva lucerke je važna kao prolećna

Jesenja setva lucerke je važna kao prolećna

Lucerka je izuzetno važna kultura i za ratarstvo i za stočarstvo. Najvažnije setve su u proleće i u jesen, ali jesenja nosi veće rizike i moraju se primeniti agrotehničke mere.

Lucerka - © Foto: www.wikimedia.org

Lucerka je najvažnija krmna biljka u našoj zemlji. Visok produktivni potencijal, odličan kvalitet, visok sadržaj proteina, otpornost na sušu i zimu, sposobnost azotofiksacije, mogućnost upotrebe za ishranu skoro svih vrsta stoke i to na različite načine, zatim mogućnost potpune mehanizacije procesa proizvodnje svrstava lucerku na mesto najistaknutije krmne kulture.

Zbog svega napred iznetog, veoma je važno lucerku posejati na vreme. U našoj zemlji lucerka se može sejati tokom cele godine, ali dva najvažnija roka setve su u proleće i jesen. Prolećnom setvom se postiže bolji sklop i veća posednutost površine. Jesenja setva daje zadovoljavajuće rezultate samo ako padne dovoljno kiše u to vreme. Ako padavine dođu kasnije, biljke niču kasno i ulaze nerazvijene u zimu te golomrazica od -6 može u velikoj meri da ih ošteti ili potpuno uništi.

Upotreba optimalne količine semena pri setvi lucerke je jedna od najvažnijih agrotehničkih mera. Preporuka je da se setva obavi sa 13-18 kg/ha semena, jer nicanje samo 50% semena zadovoljava odgovarajući sklop. Kad je dubina setve u pitanju, dosadašnji rezultati i brojna istraživanja pokazuju da setva lucerke ne sme biti dublja od 2 cm. Dublja setva smanjuje % klijavosti semena lucerke tako da na dubini 2 cm klijavost je 90 % na 4 cm 73 % a na 6 cm oko 60 %.

Za uspešnu proizvodnju neophodno je dobro isplanirati celokupan proces.

Nega useva lucerke

U početnim fazama razvoja najbitnije je održavati rastresit površinski sloj da bi lucerka lakše nikla. Na većini zemljišta lucerka je ugrožena od korova ,naročito na novozasnovanim lucerištima u prvoj godini života. Posebno kritičan period za lucerku je od faze nicanja  do prvog otkosa. Uništavanje korova u lucerki se može obaviti mehaničkim i hemijskim merama. Navodnjavanje je vrlo važna mera kojom se obezbeđuje pun prinos lucerke na plodnim zemljištima. Navodnjavanje povećava prinos lucerke od 80-110 % t ovu meru nege pri gajenju lucerke treba obavezno koristiti.

dipl. ing. Snežana Stojković-Jevtić

Izvor: PSSS

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

.