Institut za kukuruz „Zemun Polje“ nagrađuje poljoprivrednike – počnite novu sezonu sa proverenim partnerom!

Institut za kukuruz „Zemun Polje“ nagrađuje poljoprivrednike – počnite novu sezonu sa proverenim partnerom!

Institut za kukuruz „Zemun Polje“ prošle godine proslavio je 70. rođendan. Tokom svih tih godina Institut je bio sinonim za sve što je dobro u proizvodnji semena kukuruza. Tradicija, kvalitet i sjajni rezultati ZP hibrida već decenijama poznati su poljoprivrednim proizvođačima, pa nam je to bio povod za razgovor sa dr Brankom Kresović, direktorkom Instituta za kukuruz „Zemun Polje“. Ona za vas otkriva da će Institut za kukuruz ove godine nagrađivati poljoprivredne proizvođače. Pročitajte o čemu se radi!


Kako je protekla 2015. godina kada je reč o Institutu za kukuruz „Zemun Polje“?

Protekla 2015. bila je godina jubileja. Proslavljeno je 70 godina postojanja i uspešnog rada. Sedam decenija ova ustanova je posvećena kukuruzu, bavi se naukom, stvara, proizvodi sopstvene kreacije i plasira ih na tržište. Strateški, Institut za kukuruz usmeren je na razvoj hibrida kukuruza, ali radi i na programima soje i strnih žita, stvarajući hibride i sorte visokog genetičkog potencijala rodnosti i kvaliteta, za različite uslove gajenja, potrebe i namene.
 

 dr Branka Kresović, direktorka instituta za kukuruz Zemun Polje - @Agromedia

Svih ovih godina, pa i danas, zahvaljujući zalaganju i stručnom radu zaposlenih uspeli smo da se izborimo sa žestokom konkurencijom na tržištu semena kukuruza.


Da li ste zadovoljni rezultatima u godini za nama? Koje biste novitete posebno izdvojili?

Više sam nego zadovoljna, jer smo u 2015. godini ostvarili značajnu prodaju semena, posebno na domaćem tržištu na kojem su ZP hibridi zauzeli preko 30%. Prateći svetske trendove i tržišne zahteve, spremamo novu generaciju hibrida, tako da je 2015. godine priznat 21 hibrid kukuruza sa odličnim karakteristikama, nova sorta ozime durum pšenice, a intenzivno radimo na proizvodima koji pripadaju kategoriji biološki vredne hrane za ljude, kao što su, na primer, kukuruzno brašno i keks sa visokim sadržajem antioksidanasa.

Pored toga, izvršili smo аkreditaciju Instituta zа obаvljаnje nаučno-istrаživаčke delаtnosti, kao i аkreditаciju Laboratorije za ispitivanje semena kod Međunаrodne orgаnizаcije zа ispitivаnje semenа – ISTA.
 


…intenzivno radimo na proizvodima koji pripadaju kategoriji biološki vredne hrane za ljude, kao što su, na primer, kukuruzno brašno i keks sa visokim sadržajem antioksidanasa.


Podsetimo naše čitaoce gde se, pored domaćeg tržišta, još prodaju hibridi Instituta za kukuruz „Zemun Polje“.


Tokom svog postojanja, Institut je značajan deo naučne i poslovne aktivnosti usmeravao ka inostranim tržištima, tako da nema skoro nijedne zemlje koja proizvodi kukuruz, a da sa njom Institut nije uspostavio neki oblik saradnje. Tradicionalno, Institut je bio orijentisan na izvoz na istočna tržišta, prvenstveno u zemlje bivšeg SSSR. Međutim, danas na ovoj teritoriji posluju gotovo sve vodeće multinacionalne kompanije, zbog čega je obim plasmana ZP semena umanjen u odnosu na period od pre dvadesetak godina, ali je stabilan i u narednom periodu će se povećavati.

Komercijalna saradnja je posebno razvijena sa zemljama iz regiona (Bosna i Hercegovina, Makedonija, Albanija, Slovenija, Rumunija i od ove godine Hrvatska), zatim sa Turskom, Ukrajinom, Libanom, Irakom, Iranom i Marokom.


Planovi za inostrana tržišta su ambiciozni. U proteklom periodu u saradnji sa inostranim kompanijama uspostavili smo sistem testiranja hibrida kukuruza i ispitivanja njihovih roditeljskih komponenti, kako bismo stvorili osnov za širenje ZP brenda posebno u zemljama EU, Bliskog istoka i afričkog kontinenta. Sa partnerima Ruske Federacije, Savezne Republike Nemačke i Republike Austrije već intenzivno radimo na programu stvaranja zajedničkih hibrida kukuruza.


Koje su to specifičnosti ZP hibrida zbog kojih se vaši korisnici odlučuju baš za njih?

ZP hibridi imaju tradiciju, visokog su genetičkog potencijala rodnosti i u različitim proizvodnim uslovima dokazali su da ostvaruju visok i stabilan prinos. Njihova prednost je to što se višegodišnji proces stvaranja, klasičnim metodama oplemenjivanja, odvija u našim agroekološkim uslovima, pa su samim tim veoma prilagodljivi i tolerantni na iste uslove u kojima su stvoreni. Visok rod je siguran i u nepovoljnijim uslovima gajenja.
 

Institut za kukuruz Zemun Polje - @Agromedia

Činjenica je da imamo odlične hibride i proizvođači imaju poverenje u naše preporuke kad je u pitanju izbor hibrida. Preporuke dajemo ne samo radi prodaje, već da bi se u praksi ostvarili što bolji rezultati. Svi saveti poljoprivrednim proizvođačima daju se na osnovu rezultata istraživanja i provere ZP hibrida putem velikog broja poljskih ogleda i široke mreže različitih eksperimenata.

Naši promoteri i stručnjaci su uvek na raspolaganju za savete, redovno su na terenu, obilaze sve regione u Srbiji i pružaju potrebne informacije o našem semenu, izlaze u susret raznim pitanjima i problemima sa kojima se susreću poljoprivrednici.

Pored toga, učešćem i organizovanjem različitih naučnih i stručnih skupova, naši stručnjaci, s jedne strane prate zahteve korisnika i vrše njihovu edukaciju, a s druge se stiču saznanja o potrebama proizvođača, te tako Institut, putem novih razvojnih programa, ispunjava iste. Na taj način proširuje se paleta hibrida, stvaraju se hibridi sa određenim specifičnim svojstvima, unapređuje se proizvodnja i dorada semena, način pakovanja i drugo.


Kako neko može da se najbolje informiše u vezi sa tim koji od hibrida iz vaše široke ponude najviše odgovara agroekološkim uslovima u kojima se gaje usevi?

Svakim radnim danom naše službe su na raspolaganju svim poljoprivrednim proizvođačima koji se mogu informisati o načinu i uslovima kupovine ZP hibrida, njihovoj ceni i o samim karakteristikama hibrida. Takođe, od njih mogu dobiti i savete koji hibridi su pogodni za agroekološke uslove u kojima se gaje. Uz to, na našem sajtu (www.mrizp.rs) poljoprivredni proizvođači mogu pogledati katalog ZP hibrida i postaviti nam pitanja putem popunjavanja obrasca.

I naravno, ZP seme prodaje se putem veleprodaje, ali i u našim prodavnicama: u Zemun Polju, Krnješevcima i Velikoj Plani, a od ove prodajne sezone i u Vajskoj.“
 

Institut je za 2016. godinu pripremio nagradnu igru. Nagrade su naši proizvodi, ZP seme i ZP brašno. 

A još jedan vid dobijanja informacija o nama jeste i putem poljoprivrednog portala Agromedia.


Institut za kukuruz „Zemun Polje“ pripremio je za 2016. godinu iznenađenje za svoje stalne, ali i buduće korisnike. Otkrijte nam o čemu se radi.

Institut je za 2016. godinu pripremio nagradnu igru. Nagrade su naši proizvodi, ZP seme i ZP brašno. Naši verni kupci dobro su upoznati sa ZP hibridima, ali svakako nisu probali ZP integralno brašno od celog zrna kukuruza, namenjeno obolelim i osobama sklonim alergijama, kao i onima koji teže zdravom načinu ishrane. A za naše buduće kupce nagradna igra biće prilika da dobiju jedan od naših proizvoda i da se uvere u kvalitet.

Samo registracijom i odgovorom na jednostavno pitanje svi ostvaruju mogućnost dobijanja nekih od ZP proizvoda.“

Detaljnije informacije će biti naknadno objavljene.“

Sagovornica:
dr Branka Kresović, direktorka Instituta za kukuruz „Zemun Polje“

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica