Uradite sami: Proverite stepen izmrzavanja ozimih useva

Uradite sami: Proverite stepen izmrzavanja ozimih useva

Talas niskih temperatura koji je zahvatio našu zemlju zabrinuo je i ratare. Na nekim područjima bilo je golomrazice i zabeleženo je da se dva dana temperatura u termometru spuštala do minus 20 stepeni.

Evo kako možete sami da proverite stepen izmrzavanja ozimih useva - © Pixabay

Mr Ilija Bjelić, savetodavac u PSSS „Zrenjanin“, kaže da, prema njegovim saznanjima, niske temperature najverovatnije nisu ugrozile čvor bokorenja ozimih strnina, koji se nalazi pod zemljom. Iz tog razloga kod ovih useva verovatno neće biti problema zbog izmrzavanja. Međutim, to se ne može tvrditi sa sigurnošću. Zato je potrebno uzorkovati i pregledati biljke sa parcela. Poljoprivrednici mogu sami da provere da li je bilo izmrzavanja na usevima.
Kakav raspored setvenih površina predviđaju stručnjaci

Kako savetuje mr Ilija Bjelić, poljoprivrednici bi najpre trebalo da izvade kocku zemljišta površine 20 puta 20 cm i dubine 15-20 cm zajedno sa biljkama i zemljom.
Saznajte sve o gajenju heljde

Ovaj uzorak trebalo bi ostaviti dva-tri dana u prostoriji u kojoj je temperatura 10-15 stepeni, a ako je zemljište suvo, treba ga zaliti. Nakon ovog perioda biljke se prebacuju u svetlu prostoriju čija je temperatura 15-20 stepeni i tamo se ostavljaju oko nedelju dana.
Pojava korenčića, porast listića i beličasta boja čvora bokorenja jasno pokazuju da je biljka preživela - © Pixabay

Nakon toga ispira se zemlja sa biljaka i pregleda se da li ima mladih korenčića i da li su počeli da rastu novi listići, kao i u kakvom je stanju čvor bokorenja.
Kako da zaštitite useve od zemljišnih štetočina


Pojava korenčića
, porast listića i beličasta boja čvora bokorenja jasno pokazuju da je biljka preživela, a žuta i smeđa boja delova biljke i odsustvo bilo kakvog porasta ukazuju na suprotno. Ovaj postupak primenjuje se kod strnih žita.
Pravilna prihrana ozimih useva preduslov za dobar prinos


Provera stanja useva uljane repice
je slična, s tom razlikom što nema potrebe da se biljke posmatraju 10 dana. Dovoljno ih je preseći dva-tri dana nakon unošenja u prostoriju. Ukoliko se na preseku ukaže žuta ili smeđa boja, to je jasan znak da je došlo do nepopravljivog oštećenja, objašnjava Bjelić.

Autor: A.Milić


Tekst je originalno objavljen u časopisu Poljoprivrednik, br. 2606

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica