Svet poljoprivrede Prodavnica

Dve trećine soje proizvedene u Srbiji doprinosi proizvodnji mesa, jaja i mleka

Srbija je jedina zemlja u Evropi koja je samodovoljna u proizvodnji soje. Ona je to odavno postala, ali je i uspela da ostane i pored velikih promena koje su zadesile ovu proizvodnju u svetu.

Najveće promene koje su uticale da Srbija proizvede dovoljne količine soje za svoje potrebe jesu rast proizvodnje, povećana trgovina sojom i sojinom sačmom, povećanje cene, porast proizvodnje GMO useva u protekloj dekadi, rast GMO FREE useva i odgovorno proizvedene soje u poslednje tri godine, navodi se u studiji koju je sprovela konsultanstka kuća SEEDEV.

U regionu Dunava su karakteristične dve promene: rast površina i početak subvensionisanja proizvodnje soje u zemljama EU. Najvažnija promena u Srbiji je zabrana uvoza GMO proizvoda čime je zatvroreno tržište za konkuretnu soju i prvenstveno sojinu sačmu.

Soja - © Pixabay 

Teško je oceniti koje su se promene desile isključivo kao posledica svetskih trendova, a koje kao posledica zatvaranja domaćeg tržišta za uvoz GMO sojine sačme ali one su evidentne: stabilizovala i blago povećala proizvodnja soje, povećala cena soje i sojine sačme, smanjio, ali ne i prestao uvoz sojine sačme povećala potrošnja kod ekstruderaša, značajno povećao izvoz. Soja proizvedena u Srbiji završi u Srbiji – najvećim delom ona se integriše u lokalne tržišne lance animalnih prozvoda.

Procena je da dve trećine soje proizvedene u Srbiji doprinosi proizvodnji mesa, jaja i mleka. Oko jedne trećine proizvedene soje završilo u izvozu bilo kao sojino zrno, sojina sačma, ulje, kao komponentna izvežene stočne hrane ili posle dodavanja vrednosti putem prerade u visokovredne proizvode za ljudsku ishranu i druge namene.

Komentari