Divlji sirak se na ovaj način rapidno otklanja sa parcele i pri nestabilnom vremenu

Divlji sirak se na ovaj način rapidno otklanja sa parcele i pri nestabilnom vremenu

Divlji sirak (Sorghum halepense) je višegodišnja biljka koja klija i niče u proleće. Razmnožava se putem semena i preko podzemnih izdanaka – rizoma. Ukoliko se na jednom hektaru nalazi 20-30 biljaka sirka po metru kvadratnom, na istoj površini može biti čak i do tri tone njegovog korena. Znajući sve ovo dolazimo do zaključka da je suzbijanje veoma teško. Ukoliko se rade operacije kopanja sirka ili kultiviranja dolazi do njegovog povećanja na poljoprivrednim parcelama.

Plodored je značajna mera suzbijanja svih korova pa tako i divljeg sirka. Gajenjem useva gustog sklopa (pšenica, lucerka, uljana repica) i okopavina smanjuje se broj korova po površini. Primenom agrotehničkih mera kao što su ljuštenje strništa, duboko oranje, kvalitetna setva, međuredna obrada, značajno se utiče na smanjenje brojnosti divljeg sirka.

Agil® – najbrže oslobađa usev od sirka

Preparat Agil® je dobro poznat i predstavlja provereno i dokazano rešenje na tržištu. Dugo je godina u upotrebi i on je brend preparat kompanije ADAMA.

Za parcele na kojima se sad pojavljuje divlji sirak preporuka kompanije ADAMA je da se radi preparatom Agil® zato što on deluje na niskim temperaturama u odnosu na preparate drugih aktivnih materija, što je značajno pri trenutnim vremenskim prilikama.

Preparat Agil® ima i izuzetno sistemično delovanje na podzemne vegetativne organe divljeg sirka.

Ovaj preparat je najbrži dostupan garminicid na tržištu.

[custom_blockquote]„Ono što je jedna prednost Agil® preparata je to da se najbrže usvaja u odnosu na druge herbicide na tržištu. Već nakon sat vremena od njegove primene kiša ne može da ga spere što je veoma značajno u ovom nestabilnom i hladnom vremenu“, naglašava Popović.[/custom_blockquote]

Agil® je snažan prema korovima i nakon sata kiša ne može da ga spere

U praksi, tokom tretiranja Agilom trebalo bi voditi računa da temperatura prilikom primene ili u narednim satima ne pređe 25°C. Tretiranu parcelu ne bi trebalo obrađivati 15-20 dana nakon primene Agila jer je toliko vremena potrebno preparatu da se iz listova prebaci u rizom i uništi ga.

[related_post id=“1″]

Agil® se odlikuje brzinom delovanja i agresivnošću ka korovima, tako da već nakon nekoliko dana možete primetiti crvenilo na sirku, a kasnije i njegovo propadanje. Kad primenite Agil® neće doći do retrovegetacije divljeg sirka, a nakon jednog sata ni kiša ga ne spira.

Razlog zašto proizvođači najradije koriste Agil® jeste upravo brzina kojom on oslobađa usev od divljeg sirka.

Primena preparata Agil®

U usevima šećerne repe, suncokreta, soje i crnog luka se primenjuje:

Jednokratnom primenom tretiranjem kada su korovi u fazi 3-5 listova pa do početka bokorenja:

Količina primene:
0,8 l/ha za suzbijanje jednogodišnjih travnih korova,
1,0 l/ha za suzbijanje višegodišnjih travnih korova;

U split aplikaciji, prvo tretiranje, kada su korovi u fazi 3-5 listova pa do početka bokorenja, a drugo dve nedelje posle prvog, u količini:

Količina primene:
0,4 + 0,4 l/ha za suzbijanje jednogodišnjih travnih korova
0,5 + 0,5 l/ha za suzbijanje višegodišnjih travnih korova.

Utrošak vode: 200-400 l/h.

Broj tretiranja na istoj površini u toku godine: jednom.

Karenca: 30 dana za šećernu repu, suncokret, soju i crni luk.

Za dodatne savete u primeni i raspoloživost proizvoda u vašoj poljoprivrednoj apoteci obratite se stručnom timu kompanije ADAMA.

Pratite nas

PODELITE VEST

Tagovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

Izdvajamo

Prethodna
Sledeći

Povezane vesti

Najčitanije vesti

×

Prijavite se na newsletter

Saznajte prvi sve aktuelnosti