Ulepšajte vaš vrt crvenim i plavim kukuruzom

Ulepšajte vaš vrt crvenim i plavim kukuruzom

crveni kukuruz

I nije neki novitet gajiti različite vrste kukuruza u svom vrtu. Naravno da znamo dobro da se može gajiti kukuruz šećerac ili recimo beli kukuruz koji koristimo za belo brašno, projino brašno. Takođe, možete posaditi crveni kukuruz, koji se godinama već sadi i to nije novost. Od noviteta želimo da vam približimo plavi kukuruz. Postoje sorte kukuruza koje su potekle iz Amerike i koje se mogu gajiti kao stare ornamentalne sorte čiji je koloritet stvarno fantastičan.

Možete gajiti različite tipove kukuruza, na primer, mešavinu semena kukuruza koji se kod nas mogu lako pronaći. Ove mešavine daju najrazličitije tipove kukuruza koji se razlikuju prema tome da li su klipovi kraći ili duži, da li su zrna špicasta ili okrugla. Mogu biti u zelenoj, plavoj, žutoj, zatim oranž, crvenoj, braon ili prošaranoj varijanti. Takođe postoji tip kukuruza kod kojeg na jednom klipu može naći čitav niz različitih boja zrna. To su kukuruzi koji se mogu kupiti za ishranu, pravljenje brašna. Oni su izvanrednog ukusa.

Ovoga puta razmislite o tome da ih gajite kao dekoraciju, kao nešto lepo što biste mogli da imate u svom vrtu. Plavi kukuruz je sorta koja se pojavila pre dosta vremena kod nas i kruži kao vrsta koju razmenjuju oni koji se malo detaljnije bave baštovanstvom.

Rastojanje u sejanju sorti

Ako ove godine odlučite da zasadite i plavi i crveni kukuruz, potrebno ih je posejati na zasebnim parcelama da ne bi došlo do oprašivanja. Kukuruzi se mogu međusobno oprašivati pa ako se nađu jedan uz drugi, može doći do toga da se ukrštanjem dobiju nove forme. Ako želimo da sačuvamo isključivo formu kao što je plavi kukuruz, potrebno ga je saditi na parceli koja je izdvojena. Dovoljno je da bude tridesetak metara daleko od druge parcele i pregradjen barijerom kao što je drveće, žbun ili neko drugo rastinje. Na taj način dobićemo biljku koja će kasnije oformiti metlice koje će se samo oprašiti te ćemo dobiti klipove koji će imati plavu boju.

Ovakav kukuruz spada u biljke koje su dosta velike i robusne i koje narastu do 2m visine. Neophodno je da se dobro i kvalitetno pripremi zemljište. Zemlja mora biti prethodno lepo i duboko obrađena po mogućstvu usitnjena. Možete zemlju izfrezirati kako bi bila fino usitnjena, naročito ako je vlažna, posle kiše na primer.

Prihrana kukuruza

Kao osnovnu prihranu možete koristiti NPK 15:15:15 mineralno đubrivo, koje je stvarno važno. Ako želite da proizvedete kukuruz punog klipa, lep i dobar, trebalo bi kao startno iskoristiti NPK mineralno đubrivo. Ono je važno jer će u početnim fazama razvoja biljkama dati jačinu i snagu da profunkcionišu.

Kasnije kako biljka bude rasla, moćićete i da dodate nešto od đubriva koje se koristi kao prihrana za rast i razvoj zelene mase biljke. To mogu biti mineralna đubriva kao što je KAN ili UREA ali možete koristiti neka od organskih đubriva kao što je rastvor koprive, koji je izvanredan izvor azota i koji je neophodan kukuruzu da lepo raste. A stajsko đubre je osnova i podloga. Ako smo dovoljno stajskog đubriva uneli na mesto gde gajimo kukuruz, biće itekako dobrih prinosa. 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica