Česta promena vremena utiče loše na razvoj useva

Česta promena vremena utiče loše na razvoj useva

Toplo vreme praćeno kišom obeležilo je maj. Dr Novica Mladenov, stručnjak sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu, kaže da su rane sorte pšenice u fazi nalivanja zrna, a kasne u fazi formiranja. Kod svih sorti pšenice klasanje je završeno. Zbog česte promene vremena prethodnih mesec dana usev pšenice je postao redak, a kukuruz kasni u porastu.

Česta promena vremena utiče loše na razvoj biljaka - © Agromedia

Trenutno stanje useva je šaroliko i tako će ostati do žetve. Procenjuje se da ima više loših nego dobrih parcela, a to je posledica kasne jesenje setve. Usevi su retki, a na većini njiva je manji prinos. U narednom periodu pšenici bi odgovaralo da temperature ne budu visoke i da ima dovoljno vlage u zemljištu, kaže Mladenov.

Za razliku od pšenice, ječam bolje izgleda i u fazi intenzivnog nalivanja zrna.

Toplo vreme u drugoj polovini marta podstaklo je mnoge proizvođače da poseju kukuruz, kao i druge jare useve. Nažalost, tokom aprila nastupilo je zahlađenje koje je uticalo na to da biljke sporije niču. Bilo je parcela na kojima je nicanje trajalo i 20 dana, što je uslovilo i napad zemljišnih štetočina.

Biljke su kasnile sa porastom, te je velik udeo nedovoljno razvijenih biljaka. Na pojeidnim parcelama bilo je i presejavanja. U izuzetnim slučajevima gde nije iznikao dovoljan broj biljaka, preporučuje se usejavanje srednjestasnih hibrida iz grupe zrenja FAO 500.

Tamo gde setva još nije obavljena preporučuju se srednje rani hibridi iz grupe zrenja FAO 300 i grupe zrenja Fao 400.

Ubira se povrće


Česta promena vremena utiče loše na razvoj biljaka - © Agromedia

Na području Jabalničkog okruga u toku je ubiranje intenzivnih povrtarskih kultura. Master inž. Jelena Stojiljković, strčnjak u PSSS Lekosvac, kaže da je u toku vađenje mladog krompira, koji je zasađen krajem prošle godine. Početkom maja počelo je ubiranje paprike iz zaštićenog prostora, a paradajz je u toku intenzivnog plodonošenja, ali berba još uvek nije počela.

Povrtarima se savetuje da prilikom zalivanja povrća u plasteniku obavezno dodaju đubriva. Pri navodnjavanju paradajza i paprike treba dodati kalijumovo đubrivo, a da bi se sprečilo sušenje vrhova dodati i kalcijum. Krastavce u plastenicima bez dogrevanja čija je berba u toku treba zalivati uz dodatak magnezijumovog đubriva jer ono najviše nedostaje.


Na otovorenom polju ubira se kupus koji je proizveden u zaštićenom prostoru.

Tekst je originalno objavljen u časopisu Poljoprivrednik


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica